Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο «Λακωνικός Τύπος» κρίθηκε αθώος, από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Την μήνυση είχε υποβάλλει ο π. Δήμαρχος Σπαρτιατών Σταύρος Αργειτάκος

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, της Τετάρτης 12η Οκτωβρίου 2016, έκρινε ομόφωνα αθώους για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου το δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Αργυρόπουλο και την εκδότρια του “Λακωνικού Τύπου” Χριστιάνα Χιώτη.
Η υπόθεση αφορούσε δημοσίευμα της προεκλογικής περιόδου 2014, με το οποίο ο τότε υποψήφιος Στ. Αργυρόπουλος καλούσε τον απερχόμενο δήμαρχο Σπάρτης και επί έξι χρόνια πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Λακωνίας, Σταύρο Αργειτάκο, να απαντήσει σε 30 ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντί για απάντηση, υποψήφιος και εφημερίδα έλαβαν -3 μήνες μετά- τη μήνυση του κ. Αργειτάκου, ο οποίος θεώρησε το δημοσίευμα συκοφαντικό για την τιμή και την υπόληψή του.
Με τον ισχυρισμό ότι τα ερωτήματα άφηναν μομφές περί υπεξαίρεσης χρημάτων, ο πρώην δήμαρχος «έσυρε» στα δικαστήρια τον πολιτικό του αντίπαλο και την εφημερίδα. Γύρισε όμως και την πλάτη στους χιλιάδες πολίτες, που περίμεναν να μάθουν την αλήθεια για ένα μείζον θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος, αποφεύγοντας μέχρι και σήμερα να δώσει απαντήσεις για τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις του.
Ύστερα από δύο χρόνια ομηρίας του “ΛΤ” στη σιωπή, η δικαίωση από το Δικαστήριο αποκατέστησε την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζεται, να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις του και να ενημερώνεται.


Το χρονικό της δίκης
Μετά από μία μαραθώνια δίκη που εκτάθηκε σε τέσσερις συνεδριάσεις (22/9, 26/9, 5/10 και 12/10), με εκατέρωθεν ισχυρισμούς και πολύωρες αγορεύσεις, οι συνήγοροι του «Λακωνικού Τύπου» (Χρήστος Πλειώτας και Ειρήνη Χιώτη) και του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Αργυρόπουλου (Ηλίας Κοκκίνης), έπεισαν το Δικαστήριο ότι δεν τίθεται ούτε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης, ούτε καν απλής δυσφήμισης.
Αποκορύφωση μιας μοναδικής για τα σπαρτιατικά χρονικά δίκη, ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, όπου η πεμπτουσία του στέρεου δικανικού λόγου και τα ακλόνητα επιχειρήματα, υπερίσχυσαν των μεθοδεύσεων και έωλων ισχυρισμών, με συνέπεια το Δικαστήριο να λάβει ομόφωνη αθωωτική απόφαση, τόσο για τη Χριστιάνα Χιώτη, όσο και για το Σταύρο Αργυρόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα όπου διεξήχθη η δίκη ήταν κατάμεστη, ενώ αρκετοί ήταν οι πολίτες που στάθηκαν όρθιοι για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Η ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης έγινε δεκτή με αυθόρμητα και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Οι μόνοι που δεν χειροκρότησαν ήταν οι παριστάμενοι δικηγόροι για δεοντολογικούς λόγους.

Οι ισχυρισμοί
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος και ο συνήγορος του Γιάννης Νικολόπουλος ζητούσαν την καταδίκη του Σταύρου Αργυρόπουλου και της Χριστιάνας Χιώτη, για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου του πρώτου, μετά από δημοσίευμα του “ΛΤ” το Μάιο του 2014. Στο εν λόγω άρθρο, ο πρώην δήμαρχος καλείτο να απαντήσει σε 30 ερωτήματα γύρω από τις ενέργειες διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τα χρόνια της θητείας του και ως πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Τόσο οι ισχυρισμοί των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής όσο και οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας (Χρ. Μπουγάδης, Ευστ. Κοκκορός, Νικ. Μπεζεριάνος) δεν έπεισαν.

Το μήνυμα της απόφασης
Δίχως αμφιβολία, η απόφαση του Δικαστηρίου Σπάρτης της 12ης Οκτωβρίου 2016 αποτέλεσε ορόσημο για τη Δικαιοσύνη στη Σπάρτη. Μια ημερομηνία -σταθμό για την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη έκφραση του λόγου, ενάντια σε απόπειρες λογοκρισίας και ελέγχου των πολιτών, αναφορικά με καθημερινά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις από εκείνους που έχουν εκλεχθεί και ορκισθεί να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Έδωσε το έναυσμα για μια νέα εποχή στα κοινά της πόλης, όπου ο πολίτης θα έχει τον πρώτο λόγο και θα μπορεί να διαδίδει τις ιδέες και τις απόψεις του, δημοκρατικά, ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα. Μια δικαστική απόφαση που εξύψωσε τη Δικαιοσύνη στα μάτια των απλών ανθρώπων και κατέταξε σε πρώτη μοίρα τον πολίτη και σε δεύτερη την «υπεροπτική» εξουσία. Μια δικαστική απόφαση που θα αποτελέσει παράδειγμα για τους μελλοντικούς ταγούς, οι οποίοι θα θελήσουν να χειραγωγήσουν την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.
ΠΗΓΗ: lakonikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: