Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τι συνεπάγεται η καταδίκη του κ. Πέτρου Τατούλη και της κας Ντίνας Νικολάκου για τους ίδιους και τι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δήλωση Γιώργου Γαβρήλου

 Γιώργος Γαβρήλος: 
«Ζητούμε Διαφάνεια και Εξηγήσεις»
Πέτρος Τατούλης:
Δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις
Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχου κας Ντίνας Νικολάκου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, (ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον καθένα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με τριετή αναστολή) για το αδίκημα της Παράβασης Καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και συναυτουργία, αναζητήσαμε να πληροφορηθούμε τις συνέπειες της καταδίκης καθώς και τον σχολιασμό του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιώργου Γαβρήλου.
Έγκριτος νομικός και αυτοδιοικητικός παράγων μας περιέγραψε την πρόνοια του νόμου, εις ότι αφορά την πιθανολογούμενη επιβολή αργίας ή παύσης καθηκόντων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Η τροποποίηση του νόμου για τον Καλλικράτη, που επέφερε το 2012,ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, κατήργησε την υποχρεωτική επιβολή αργίας στους αιρετούς που καταδικάζονται για παράβαση καθήκοντος. Την διατήρησε όμως για τις περιπτώσεις που η συγκεκριμένη παράβαση επιφέρει οικονομική βλάβη στο Δημόσιο ή τον ΟΤΑ.
Εις ότι αφορά την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, για να εφαρμοσθεί απαιτείται τελεσίδικη ποινή, δηλαδή Εφετειακή απόφαση.
Κατά συνέπεια, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου συνεχίζουν (απρόσκοπτα) την θητεία του, μέχρι την έκδοση της εφετειακής απόφασης, η οποία και θα καθορίσει τα περαιτέρω.

Ζητήσαμε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Γαβρήλο να σχολιάσει το γεγονός, υπό την ιδιότητά του ως επί κεφαλής του Περιφερειακού ψηφοδελτίου της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», στην Π.Ε. Αργολίδας.
Ο κ. Γιώργος Γαβρήλος, περιορίσθηκε στην πολιτική διάσταση του θέματος και μας δήλωσε:
«Από την πρώτη στιγμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξή μας «Πελοπόννησος Πρώτα», εστίασε στα ζητήματα της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και του σεβασμού του δημόσιου χρήματος. Έχουμε ασκήσει κριτική για τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Τατούλης, αξιοποιώντας το δημόσιο χρήμα προς πολιτικό όφελός του. Μια τέτοια υπόθεση κρίθηκε και δικαστικά, με μηνύτρια την εφημερίδα «Ελευθερία», η οποία και είχε αποκλειστεί από τις προς πληρωμή ανακοινώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αν και είχε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Η εν λόγω εφημερίδα ασκούσε κριτική στις πολιτικές επιλογές του κου Τατούλη και γι’ αυτό δεν ήταν αρεστή. Την ίδια κριτική έχουμε ασκήσει και για το δημόσιο χρήμα που κινείται μέσω της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος ΑΕ».
Ζητούμε διαφάνεια και εξηγήσεις για όλα τα έργα που αναθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα ασκούμε με όλα τα νόμιμα μέσα έλεγχο για την προάσπιση του δημόσιου χρήματος, όπως μας επιφυλάσσει ο νόμος και η θέση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Σχετικό θέμα:
            





Δεν υπάρχουν σχόλια: