Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Υπάρχει κρίση στις σχέσεις των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών;

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Συνεντεύξεις… Δηλώσεις … Επιστολές … Η αναταραχή ξέσπασε απρόβλεπτα (για τους πολλούς), την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος απουσίαζε στην Γερμανία, ανταποκρινόμενος σε διεθνείς του υποχρεώσεις, ως μέλος της Ομάδας προετοιμασίας της Ελληνο -Γερμανικής Συνόδου αιρετών της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού που θα συνέλθει στο Ναύπλιον τον επόμενο μήνα.
Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος (δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει την απουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων) προκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την λύση της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο Δήμων που προέβλεπε την από κοινού λειτουργία της Ενδιάμεσης Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων των δύο Δήμων. Ήταν μια κίνηση αιφνίδια (Πέμπτη) που προέκυψε αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τους δύο Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων (Περιβάλλοντος και Εσωτερικών), σχετικά με την εξέλιξη του θέματος «Διαχείρισης Σκουπιδιών». Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τους δύο Γραμματείς να δηλώνουν στον Δήμαρχο Άργους ότι η πρόοδος της προσπάθειας και η Περιβαλλοντική αδειοδότηση που πριν λίγες ημέρες είχε εγκριθεί, θα λειτουργούσαν απαλλακτικά (ως προς τον δήμο του) για τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η απόφαση Καμπόσου να επιταχύνει τους ρυθμούς και να προχωρήσει μόνος, έστω και με αυτοχρηματοδότηση ενός τμήματος των δαπανών, είναι λογικό να επηρεάστηκε από όσα ελέχθησαν στην συνάντηση αυτή. Ζήτησε την απεμπλοκή από το Ναύπλιον, (και έλαβε ομόφωνη θετική απόφαση από το Δημοτικό του Συμβούλιο) εξηγώντας ότι έτσι δεν θα υπάρχουν πια καθυστερήσεις και ότι θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο Δήμος Άργος Μυκηνών να απαλλαγεί οριστικά, από το άγος των προστίμων. Απέδωσε δε τις όποιες καθυστερήσεις στον Δήμο Ναυπλιέων, την επικοινωνία με τον οποίο χαρακτήρισε ως προβληματική.
Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν το Δημοτικό Συμβούλιο και την συνέντευξη που ακολούθησε, θεώρησαν ότι το σημαντικό στοιχείο ήταν η φράση «δεν μου σήκωνε το τηλέφωνο» και η εκτός θέματος αναφορά στην γνωστή και χρονίζουσα δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών και ΔΕΥΑ Ναυπλίου. Έτσι, αντί να εμείνουν στις επιπτώσεις της λύσης μιας προγραμματικής σύμβασης, «φούσκωσαν το θέμα» και ξαναθυμήθηκαν την εποχή Παναργειακού - Παναυπλιακού.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, θεώρησε αναγκαίο (και σωστά) να δώσει μια δημόσια απάντηση και να παραχωρήσει και αυτός μια συνέντευξη Τύπου. Στην Δημόσια απάντησή του, τόνισε ότι η πρόταση του Δημάρχου Άργους Μυκηνών (όπως και κάθε Δημάρχου) θα κριθεί από το Δημοτικό του Συμβούλιο και (εκ του αποτελέσματος) από τους Δημότες. Σε ένα κείμενο ήρεμα διατυπωμένο επεσήμανε ως βασικό πρόβλημα την καθυστέρηση προετοιμασίας των σχετικών μελετών και την ύπαρξη αναπάντητων ερωτημάτων, που επέβαλαν την καθυστέρηση για υπάρξει επαναδιατύπωση και διευκρίνιση κάποιων «γκρίζων σημείων». Σε συνέντευξή του (Παρασκευή) τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επίπτωση στους δημότες του Δήμου Ναυπλιέων, επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία ΔΕΥΑΝ με ΔΕΥΑΑΡΜ είναι παράδειγμα προς αποφυγή (λόγω ανυπαρξίας λεπτομερούς προγραμματικής Σύμβασης) και τόνισε ότι η συνεργασία με τον Δήμο Άργους Μυκηνών, στο θέμα των σκουπιδιών, παραμένει για τον Δήμο Ναυπλιέων ως μία εκ των πολλών επιλογών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ξεκαθάρισε πως η απόφαση του Δήμου Άργους Μυκηνών «δεν αποτελεί αφορμή πολέμου ή διακοπής της συνεργασίας όπου αυτή προκύπτει ως αναγκαία ή εφικτή». Προς επιβεβαίωση των επιχειρημάτων του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων έδωσε στην δημοσιότητα και μία επιστολή του προς τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών.
Είναι άξιο παρατήρησης ότι οι παρόντες στην συνέντευξη δημοσιογράφοι και πάλι επέμειναν στο δευτερεύον θέμα την δυσχέρειας στην επικοινωνία υποβαθμίζοντας την ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, την αναγνώριση του δικαιώματος του Δήμου Άργους Μυκηνών να προχωρήσει μόνος, την αναφορά σε εναλλακτικές δυνατότητες για τον Δήμο Ναυπλιέων, την διαβεβαίωση προς τους δημότες για μη ύπαρξη επιβαρύνσεων και την δημόσια επισήμανση της ανάγκης ύπαρξης καλών σχέσεων με τον όμορο Δήμο Άργους Μυκηνών.
Με την σειρά του, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, εξέδωσε σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) Δελτίο Τύπου, όπου επικαλείται σειρά επιχειρημάτων προς υποστήριξη των όσων είχε δηλώσει και σαν απόδειξη της ύπαρξης προβληματικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο Δήμων και των εκφραστών τους. Αν και γενικότερα απέφυγε την ένταση ή τους χαρακτηρισμούς, κατέγραψε όμως την άποψή του ότι η λύση της προγραμματικής δεν θα είναι επ’ ωφελεία του Ναυπλίου και συγχρόνως τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με αυτοχρηματοδότηση.
Κατά την γνώμη του γράφοντος, η ήρεμη ανάγνωση των όσων ελέχθησαν δηλώνει την επιθυμία των Δημάρχων να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των Δημοτών τους, όσο μπορούν πιο αποτελεσματικά, με διαφορετικό όμως τρόπο σκέψης και λειτουργίας ο καθένας. Είναι μια πραγματικότητα που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος στο απώτερο μέλλον.

Μέχρι τότε, πάλι κατά την γνώμη του γράφοντος, το σημαντικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την διαχείριση αυτής της κρίσης σχέσεων, είναι η επίδειξη μιας ψύχραιμης στάσης των δύο Δημάρχων που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αναγνώριση της αναγκαιότητας ανεύρεσης αποτελεσματικότερων τρόπων συνεργασίας (παράδειγμα προς αποφυγή οι σχέσεις των δύο ΔΕΥΑ) επ’ ωφελεία των δημοτών τους που δοκιμάζονται (άδικα και σκληρά) από τις βάρβαρες κυβερνητικές περικοπές των κονδυλίων της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: