Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η Κυρά της Ρω: Ένα σύμβολο γενναιότητας και πατριωτισμού

Η Κυρά της Ρω υψώνει την Ελληνική σημαία
Κατά κόσμον η Δέσποινα Αχλαδιώτη, ήταν η νησιώτισσα που ύψωνε μόνη της την ελληνική σημαία για 40 χρόνια στην ακριτική νησίδα της Ρω, 4 μίλια δυτικά από το Καστελόριζο.
Σε ηλικία 25 ετών και σε απόσταση 12 μιλίων από τις τoυρκικές ακτές το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρω, μαζί με τον σύζυγο της Κώστα, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ύψωσε την ελληνική σημαία. Το 1940 ο σύζυγος της αρρώστησε βαριά και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον μετέφερε στο γιατρό του Καστελόριζου. Εκείνη φρόντισε μόνη της την ταφή του συντρόφου της και γύρισε πάλι στη Ρω με την μητέρα της.

Στα χρόνια της κατοχής πρόσφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου.Δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί παρά τις κακουχίες, την πείνα, τον πόλεμο, ακόμα κι όταν το Καστελόριζο ερήμωσε σχεδόν από τους κατοίκους του. Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, τα Δωδεκάνησα και μέσα σ' αυτά το Καστελόριζο και όλες οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, περιήλθαν στην Ελλάδα.
Οι περιπέτειες δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση. Τον Αύγουστο του 1975, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο ακόμα άτομα, παρακολουθώντας τη Ρω και εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη απουσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου για λόγους υγείας, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ' ένα κοντάρι 4 μέτρων τη σημαία τους. Η Κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως, όταν γύρισε. Τότε η γυναίκα και το νησάκι της έγιναν γνωστά παντού. Την 1η Σεπτεμβρίου 1975, κατέπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος "Γ. Πεζόπουλος" για συμπαράσταση στην κυρά της Ρω.
Η Κυρά της Ρω στην τελετή παρασημοφόρησης
από το Ελληνικό Ναυτικό στο Καστελόριζο.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη βραβεύτηκε από τηνΑκαδημία Αθηνών, τοΠολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της».
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου 1982Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.
Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ’ αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες. Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον Τάφο.” είχε πει η ίδια*.
*Από το αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: