Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Αργείος Ολυμπιονίκης δολιχοδρόμος, Αγεύς ή Αργεύς εμπνέει τον Σωτήρη Κωτσοβό

Δολιχοδρόμος: Δρομέας αντοχής
Ο Σωτήρης Κωτσοβός ως αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα πολιτιστικά του δήμου Άργους, επί δημαρχίας Δημήτρη Παπανικολάου, άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη και στην κοινωνία. Το ίδιο και ως αντινομάρχης, με νομάρχη τον Βασίλη Σωτηρόπουλο.
Εμπνεόμενος ή ενοχλούμενος από την δημοσιότητα του Σπάρταθλου, έγραψε στον τοίχο του στο Face Book.
«Με την ευκαιρία του 33ου (!) Σπάρταθλου που, απ΄τον μύθο του ..Αθηναίου Φειδιππίδη, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοσιότητα και διεθνή αναγνώριση για τους Λάκωνες, τώρα που οι αγώνες τύπου αντοχής ξεπετάγονται σαν μανιτάρια ακόμα και χωρίς κανένα ιστορικό υπόβαθρο, μήπως είναι καιρός να δούμε κατάματα και με πραγματικό ενδιαφέρον την αναβίωση δικών μας παρεμφερών αθλητικών ιστοριών;;


Ο Αργείος Ολυμπιονίκης δολιχοδρόμος, Αγεύς ή Αργεύς, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε, ήταν ημεροδρόμος, δηλαδή αγγελιοφόρος. Κέρδισε την πρώτη του νίκη στο δόλιχο,το 328 π.Χ., κατά την 113η Ολυμπιάδα. Θέλοντας να αναγγείλει ο ίδιος το γεγονός στους Αργείους, αυθημερόν έκανε το απίστευτο κατόρθωμα να τρέξει εξακόσια στάδια, δηλαδή 115 περίπου χιλιόμετρα σε μία ημέρα και να φθάσει αυθημερόν, με τη δύση του ηλίου, από την Αρχαία Ολυμπία στο Άργος!
Τον λαμπρό, διπλό άθλο του Αγέα τον διέδωσε ο Ευσέβιος ο Παμφίλου, ο οποίος αναφέρει: «Αγεύς Αργείος δόλιχον, ος εν Άργει την εαυτού νίκην αυθημερόν ανήγγειλεν».
Ιδού λοιπόν "πεδίον δόξης λαμπρόν" για μια πραγματικά μεγάλη και ιστορικά απόλυτα δική μας διοργάνωση!!
Δήμος, Περιφέρεια, σύλλογοι και πολίτες μπορούμε να το κάνουμε και μάλιστα ξεχωριστό θεσμό αναβίωσης της δικής μας αθλητικής ιστορίας, χωρίς τις αντιγραφές και τα copy paste παρόμοιων τίτλων και αποστάσεων από άλλους!! Μπορούμε να το δούμε αυτή τη φορά σοβαρά;;».
Ακούει κανείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια: