Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ζώα συντροφιάς. Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο

Οι περισσότεροι απ’ εμάς κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο. Ένα ζώο συνοδεύεται από χαρά αλλά και αρκετές δεσμεύσεις που πρέπει να αναλογιστούμε πριν προχωρήσουμε στην απόκτηση του.
Η βασική ερώτηση είναι αν είμαστε γενικότερα έτοιμος -η να αναλάβουμε την ευθύνη ”μεγαλώματος” ενός ζώου. Ένας σκύλος ή μία γάτα είναι σαν ένα μικρό παιδί. Εξαρτώμενο από την φροντίδα μας για την τροφή του, την άσκηση του, τις επισκέψεις στον ειδικό γιατρό. Πρέπει να λάβουμε υπόψη το πρόγραμμα της καθημερινότητας μας. Οφείλουμε να παραχωρούμε χώρο και χρόνο στο κατοικίδιο μας. Αν οι υποχρεώσεις μας αδυνατούν να μας το επιτρέψουν καλό θα ήταν να το αναβάλουμε για κάποια άλλη χρονική περίοδο της ζωής μας. Επίσης αν ζούμε μαζί με άλλα άτομα π.χ. γονείς, σύντροφο ή σύζυγο και παιδιά, πρέπει να συζητήσουμε συλλογικά πριν την απόκτηση ενός ζώου.

Ακόμα, πρέπει να αναλογιστούμε το κόστος. Ένα κατοικίδιο χρειάζεται εμβόλια, μηνιαία αποπαρασίτωση και τροφή, εξετάσεις, θεραπείες σε περίπτωση ασθένειας, στείρωση και οτιδήποτε προκύψει ξαφνικά π.χ. τραυματισμός, και κάποιες αγορές αξεσουάρ.
Αφού μετρήσουμε τις παραμέτρους και πάρουμε την απόφαση να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά. Με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ατόμου, π.χ. εκπαιδευτή ή εθελοντή φιλοζωικής οργάνωσης ας επιλέξουμε το ζώο που μας ”ταιριάζει” με βάσει τις δυνατότητες μας.
Ας μην επιλέγουμε βάσει εμφάνισης, ράτσας κ.λ. Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα αδέσποτων ζώων που χρειάζονται ένα σπίτι, αγάπη και φροντίδα γι’ αυτό ας αποφύγουμε την αγορά και ας επιλέξουμε την υιοθεσία. Παρόλα αυτά αν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα κατοικίδιο, μην αγοράζουμε ζώα από αγγελίες και καταστήματα όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εξετάσεις υγείας τους.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό, πως ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει την ζωή μας αλλά θα την γεμίσει χαρά, ζεστασιά, γέλια και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: