Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Λεωνίδας Καβάκος, “ο βιολιστής των βιολιστών”

Το βρετανικό περιοδικό κλασικής μουσικής έγχορδων
The Strad* τον έχει αποκαλέσει «ο βιολιστής των βιολιστών»,
ο λόγος για τον Έλληνα βιολιστή της κλασικής μουσικής και διευθυντή ορχήστρας Λεωνίδα Καβάκο.
Το παιδί θαύμα από μουσική οικογένεια, συνεχίζει να μας κάνει περήφανους αφού η διεθνή του καριέρα είναι γεμάτη διακρίσεις και βραβεία. Στα πλαίσια της μουσικής του εξέλιξης, επιμένει στην καθιέρωση του ονόματος του και ως διευθυντής ορχήστρας.

Σε αυτή την προσπάθεια συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, στις 14 Οκτωβρίου 2016, σε μια διθυραμβική εμφάνιση.
Τα έσοδα από τη συναυλία διατέθηκαν υπέρ της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Συμπληρωματικά, στις 20 Οκτωβρίου 2016 εμφανίστηκε με διπλή ιδιότητα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, της οποίας είναι artist in residence για την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017.
Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο πρώτος Έλληνας που θα διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης μετά τον Ιανουάριο του 1960, όταν στην έδρα στάθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο σολίστας διεθνούς κύρους εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια συνεχώς στη Νέα Υόρκη, με τη Φιλαρμονική στο Lincoln Center και στο Carnegie Hall συμπράττοντας με κορυφαίες ορχήστρες και μουσικούς.
Η τελευταία διάκριση του Έλληνα βιολονίστα ήταν η κατάκτηση του βραβείου Léonie Sonning Music Prize, το οποίο θα απονεμηθεί σε συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017 και τον χρήζει ως ο κορυφαίος μουσικός για το 2017.


*The Strad, Ιανουάριος 2009, σελ. 30

Δεν υπάρχουν σχόλια: