Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, για τον εκλιπόντα Γιάννη Σχοινά: «…μας φώτιζε δρόμους πνευματικούς που δεν γνωρίζαμε»

Απευθυνόμενος προς τους εκατοντάδες παριστάμενους, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, απέδωσε τις πρέπουσες τιμές στον εκλιπόντα σπουδαίο Έλληνα, τον Αργείο Γιάννη Σχοινά, και του είπε το ύστατο «Χαίρε», λίγο πριν την ταφή του.
Παραθέτουμε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Άργους Μυκηνών ως ύστατη και κορυφαία κληρονομιά Τιμής για τα παιδιά του Σωτήρη και Αλεξάνδρα.


ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ
«Ο Γιάννης ο Σχοινάς υπήρξε ένας από τους πεφωτισμένους της Αργολίδας. Γεννήθηκε στα Φίχτια Αργολίδας πλησίον των Μυκηνών. Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα Πανεπιστήμιου Πατρών, παντρεύτηκε την Βιβή Μιχαήλ με την οποία και απέκτησαν δύο παιδιά τον Σωτήρη και την Αλεξανδρά.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Άργους Μυκηνών αισθάνομαι την υποχρέωση όπως έχω κάνει και όταν ήταν εν ζωή ο Γιάννης να του πω και να το ακούσουν όλοι όσοι είναι σήμερα εδώ , ότι υπήρξε ο άνθρωπος που συνετέλεσε στο να μπουν σε τάξη δύο κομμάτια της ιστορίας του  δήμου μας. Οργάνωσε δύο συνέδρια στο Άργος με την ιδιότητα του Προέδρου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων με θέματα  «ΑΡΓΟΣ & ΗΡΑΚΛΗΣ» το 2012 με πολλούς ακαδημαϊκούς, καθηγητές Πανεπιστημίων οι οποίοι προσήλθαν στο Άργος και απέδειξαν πως μπορεί ο «Ηρακλής να γεννήθηκε στη Θήβα αλλά μεγάλωσε και έζησε στο Άργος. Το δεύτερο συνέδριο διεξήχθη το 2013 και είχε ως θέμα  «ΆΡΓΟΣ & ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» όπου απεδείχθη περίτρανα πως η καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν από το Άργος. Δύο πολύ σημαντικά συνέδρια με διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Ήταν από τους βασικούς συντελεστές για τη συγγραφή του βιβλίου «Άργος Κλυτόν Άστυ» το οποίο εκδόθηκε από το βιβλιοπωλείο του με δική του επιμέλεια και δύο καθηγητές που το συνέγραψαν.
Ο Γιάννης υπήρξε ένας άνθρωπος με σπάνια χαρίσματα, υπηρετούσε τις ιδέες και όχι την ύλη… είχα την τύχη να τον γνωρίσω ως μαθητής Γυμνασίου όπου σε συζητήσεις «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» θα  τις αποκαλούσα, μας φώτιζε δρόμους πνευματικούς που δεν γνωρίζαμε.
Παρόλο που σπούδασε μαθηματικά  ασχολήθηκε περισσότερο με την Ιστορία …του άρεσε πολύ, και η επιστήμη την οποία σπούδασε τον βοηθούσε ώστε να αποδεικνύει τα λεγόμενα του, στηριζόταν πάντα σε στοιχεία.
Πριν μερικά χρόνια μάθαμε το θλιβερό νέο. Όταν μου ανακοίνωσε πως είχε χτυπηθεί από την επάρατο νόσο…. τον κοίταζα στα μάτια προσπαθώντας να διακρίνω ίσως ένα συναίσθημα φόβου ή απελπισίας, όμως άδικα αναζητούσα τέτοια συναισθήματα στα μάτια του Γιάννη, το μόνο που έβλεπα ήταν η σιγουριά για τη νίκη, στεκόταν αγέρωχος μπροστά μου όπως πραγματικά ένας γενναίος άνθρωπος χωρίς φόβο και μου είπε «θα νικήσω». Δεν περίμενα να ακούσω τίποτα άλλο από το Γιάννη το παλικάρι, τον συναγωνιστή , το φίλο!
Συναντηθήκαμε πολλές φορές από τότε, τον ρώταγα πως πάει, και μου έλεγε πάντα «καλά πάω , όλα καλά θα πάνε».
Σήμερα το πρωί που πληροφορήθηκα το δυσάρεστο νέο ομολογώ πως ήταν κάτι που δεν περίμενα ίσως γιατί με είχε κάνει ο Γιάννης να πιστέψω ότι δεν θα πάθει τίποτα, ότι θα νικήσει και το θηρίο ακόμα.
Φίλε Γιάννη,
Ξέρω ότι μας βλέπεις από εκεί ψηλά ….μας ακούς, μας παρατηρείς και γνωρίζεις τα συναισθήματα μας για σένα. Έχαιρες της εκτίμησης και του σεβασμού όλων ανεξάρτητα αν ήταν ως υπόσταση κοντά σου ή μακριά σου. Εσύ πάντα είχες ένα καλό λόγο ακόμα για αυτούς που βρίσκονταν σε μια μόνιμη σύγχυση μεταξύ φιλίας και ιδεών γιατί ήσουν ακέραιος, ειλικρινής και μεγαλόκαρδος.
Εύχομαι το δρόμο σου να ακολουθήσουν τα παιδιά σου με υπερηφάνεια για τον πατέρα τους.
Σε όλους όσους σε γνώριζαν σήμερα ένα δάκρυ κύλησε από τα μάτια τους για το γρήγορο και άδικο χαμό του φίλου αγωνιστή Γιάννη!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα του χωριού σου που θα σε σκεπάσει Ιδεολόγε Αγωνιστή Φίλε Γιάννη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: