Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 26ο Συνέδριό του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) στην Κόρινθο

Στις 11 με 13 Νοεμβρίου 2016, στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 26ο Συνέδριό του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»Το συνέδριο έγινε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ΑΡΙΩΝ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και τον Δήμο Κορινθίων.


Αναλυτικά, το πρωί της 11ης Νοεμβρίου η κ. Εύη Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, έκανε παρουσίαση του θέματος: «Επειδή δεν τα βλέπεις… δε σημαίνει ότι δεν είναι εκεί: Πλαστικά στη θάλασσα» σε μαθητές της Κορινθίας. Ακολούθησαν διαδραστικές εκδηλώσεις από ΑμεΑ με τη συμμετοχή των μαθητών. Στη συνέχεια ο Δήμος Κορινθίων εγκαινίασε 5 θέσεις ΑμεΑ σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης του Δήμου.
Το απόγευμα της 11ης και την 12η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το θεματικό Συνέδριο που αφορούσε κυρίως τα πλαστικά μιας χρήσης. Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους οργανωτές και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αφού σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πήρε παράταση 15 ημερών από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η Απόφαση 26ου Συνεδρίου ήταν πως: “Η πλαστική ρύπανση εκτός από τις εμφανείς επιπτώσεις   στο χερσαίο περιβάλλον, εμφανίζει εξαιρετικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον,  κυρίως από τα μικροπλαστικά, με σοβαρές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Κύρια   αιτία αποτελούν τα πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικές σακούλες, κυπελλάκια κλπ.), τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακοποίηση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας. Διαπιστώθηκε από τις εισηγήσεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύεται ακόμα και σε ευαισθητοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, ακόμα και από τις ίδιες τις οικολογικές οργανώσεις. Τονίζεται ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης είναι διασυνοριακό  και απαιτεί εθνικές, διακρατικές, αλλά και δραστικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Οι προτάσεις που αποτυπώθηκαν στο συνέδριο θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στη διεξαγόμενη ήδη δημόσια διαβούλευση για την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. 

Την 13η Νοεμβρίου έγινε εσωτερικό Συνεδρίο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), και εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση η νέα επταμελής Γραμματεία, η οποία είναι η εξής: Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Ιωάννης Βερβερίδης (Χαλκιδική), Κώστας Βολιώτης (Βόλος), Γιώργος Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Παναγιώτης Κατσουλάκος (Μακρακώμη), Γιώργος Παλαμάρης (Κορινθία) και Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: