Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Οι καινοτομίες, οι κρυφοί στόχοι και τα βραβεία του 3oυ Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ 2016" που ξεκινά σήμερα, στο Ναύπλιον


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ”, είχε κάποτε πει η Μελίνα Μερκούρη. 
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας  της πόλης του Ναυπλιου ως κοιτίδας πολιτισμικής δημιουργίας οργανώνεται το 3ο Ναύπλιο Artiva - ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. 
Ογανωτές ο Δημοτικός Οργανισμός, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την εταιρεία ARTIVA Cultural Management & Advertising και υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων. Χώρος των συναυλιών η αίθουσα του Βουλευτικού.  Ημερομηνίες πραγματοποίησης, από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και πολύπειρος χοράρχης κ.Θεοδόσης Αντωνιάδης μίλησε στην “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” και μας πληροφόρησε σε βάθος για το Φεστιβάλ:


Το "ΝΑΥΠΛΙΟ-ARTIVA 3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2016" φέτος καινοτομεί προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον ελεύθερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αυτό του διαγωνιστικού. Οι χορωδίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν είτε στο ελεύθερο είτε στο διαγωνιστικό ή ακόμη και στα δύο προγράμματα του Φεστιβάλ. Στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ ανάλογα με το είδος της χορωδίας ή το ρεπερτόριο τα σχήματα μπορούν να διαγωνιστούν σε 7 κατηγορίες. Οι χορωδίες μετά την παρουσίαση του διαγωνιστικού προγράμματός τους θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες της χορωδιακής μουσικής. Πιστεύουμε οτι η προσθήκη του διαγωνιστικού προγράμματος δίνει μια ολοκληρωμένη μορφή στο χορωδιακό φεστιβάλ και θα γίνει προπομπός για τα επόμενα χρόνια.” 
Ο κ.Αντωνιάδης μας αντανακλά την εικόνα της κοινωνίας για την διοργάνωση λέγοντας πως “η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει θερμά αυτό το Φεστιβάλ και το έχει καταστήσει θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Οι αίθουσες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν πάντοτε γεμάτες και το κοινό ήταν ιδιαιτέρως εκδηλωτικό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Και αυτό δεν είναι μόνο άποψη των διοργανωτών αλλά και των αποστολών που συμμετείχαν στα δύο προηγούμενα χορωδιακά φεστιβάλ. Αισιοδοξούμε οτι  και φέτος θα συμβεί κάτι ανάλογο.” 
Στην λογική ερώτησή μας γι τους λόγους επιλογής του του Νοεμβρίου ως μήνα τέλεσης του Φεστιβάλ, μας αποκαλύπτει μια άκόμη διάσταση της προσπάθειας. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας με τις σχετικά χαμηλότερες αφίξεις επισκεπτών στο Ναύπλιο. Άρα, η άφιξη μεγάλου αριθμού χορωδών και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (1200 χορωδοί και μεγάλος αριθμός συνοδών και επισκεπτών) δίνει πνοή στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιούνται στο χώρο (διαμονή,μεταφορά, εστίαση, διασκέδαση) άμεσα ή έμμεσα. Παράλληλα, τα γκρουπ των χορωδιών που επισκέπτονται την πόλη μας εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία της Αργολίδας και όχι μόνο. Είναι πολύ σημαντικό να συνδέεται μια πολιτιστική πράξη όπως η χορωδία ως έκφραση τέχνης, με την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής. H ARTIVA Cultural Management & Advertising δίνει μεγάλη έμφαση στη διοργάνωση αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων που θα έχουν θετικό πρόσημο και στην οικονομία του τόπου.” 
Εν κατακλείδι, ενημερωνόμαστε πως το φετινό ARTIVA εμπεριέχει και έπαθλο. Με βάση τον κανονισμό του Φεστιβάλ οι χορωδίες που διακρίνονται λαμβάνουν βραβεία και μετάλλια (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) σύμφωνα με τη θέση και τη βαθμολογία τους. Επίσης, για τις χορωδίες που κατατάσσονται πρώτες και με χρυσό μετάλλιο δίνονται χρηματικά έπαθλα.
Εμμανουέλα Καπλανίδου-Βλαχοκυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: