Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πορφυροί πελαργοί: Ένα είδος προς εξαφάνιση

Οι πελαργοί είναι ένα γνώριμο πτηνό στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 19 είδη πελαργών σε έξη γένη. Ένα από αυτά είναι οι κόκκινοι πελαργοί. Το κόκκινο χρώμα τους είναι ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηριστικό και τους δίνει μια ξεχωριστή θέση στο ζωικό βασίλειο.
Ο Κόκκινος Πελαργός (Scarlet Ibis) ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών, που παραδοσιακά κατατάσσονται στα πελαργόμορφα.


Είναι εντελώς κόκκινος, εκτός από την μαύρες άκρες των φτερών του. Σε νεαρή ηλικία είναι γκρι ή λευκός αλλά καθώς μεγαλώνει η συνεχής διατροφή του με κόκκινα καρκινοειδή στους τροπικούς βάλτους παράγει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στα φτερά του. Η διατροφή του αποτελείται από ερπετά, βατράχια και μαλακόστρακα. Φωλιάζει σε δέντρα και παράγει δύο έως τέσσερα αυγά στην διάρκεια της ζωής του. Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 15 χρόνια στην άγρια φύση και 20 χρόνια σε αιχμαλωσία. 


Είναι προστατευόμενο είδος και βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Συναντάμε το συγκεκριμένο είδος στην τροπική Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Δημοκρατία Trinidad και Tobago. Είναι το εθνικό πουλί του κράτους και σύμβολο του στρατού της χώρας. Ένας σημαντικός βιότοπο βρίσκεται για τα Scarlet Ibis στο καταφύγιο άγριας ζωής της Caroni Swamp στο Trinidad από το 1953. Εκεί, 490 στρέμματα υγροβιότοπου έχουν οριστεί ειδικά για να παρέχουν ένα περιβάλλον για τα Scarlet Ibis.*
*Marine and Coastal Protected Areas: A guide for planners and managers.(Έκδοση 12.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: