Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η περίπτωση της ΔΕΥΑΝ και η στάση της αντιπολίτευσης

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παλαιότερα, μέχρι που ο Ραγκούσης θεσμοθέτησε το εξάμβλωμα του Καλλικράτη, δεν υπήρχε ο όρος (και η έννοια) της αντιπολίτευσης. Όμως, μαζί με όλες τις άλλες συμφορές, ο «αναμορφωτής» επί πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θεσμοθέτησε και την διχόνοια των Τοπικών Κοινωνιών.
Μέχρι τότε, όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί ή Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εθεωρούντο ως εκπρόσωποι των Δημοτών και για λόγους λειτουργικούς αποκαλούντο Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας ή Σύμβουλοι της Μειοψηφίας. Ήταν όμως όλοι, αιρετοί εκπρόσωποι των Δημοτών με εντολή και αποστολή την προάσπιση και την πρόοδο των κοινωνιών τους. Σήμερα, οι σύμβουλοι χωρίζονται σε συμβούλους της δημοτικής αρχής και συμβούλους της αντιπολίτευσης (μείζων αντιπολίτευση και ελάσσων αντιπολίτευση).
Αφού λοιπόν, λένε οι μεν, είμαστε αντιπολίτευση, οφείλουμε και να κάνουμε αντιπολίτευση. Αφού λοιπόν, λένε οι δε, είμαστε δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι εμείς κρίνουμε σωστό.
Η δύναμη της σύνθεσης απόψεων και της κοινής προσπάθειας ναρκοθετήθηκε από την Κεντρική Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετεβλήθη σε ένα κακέκτυπο αντίγραφο της Βουλής των Ελλήνων. (Οι όποιες εξαιρέσης επιβεβαιώνουν –απλώς- τον κανόνα).


Είναι σκέψεις που μου ήρθαν στο νου πληροφορούμενος την στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, όπου συζητήθηκε και το Επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΥΑΝ.
Οι αρχηγοί των μικρών παρατάξεων δεν βρήκαν ένα καλό λόγο για την προσπάθεια προγραμματισμού της πορείας της Δημοτικής Επιχείρησης που καλείται να ασκεί κοινωνική υπηρεσία χωρίς όμως να χρηματοδοτείται από το κράτος. Δεν διατύπωσαν, έστω και μια φράση ενθάρρυνσης, για την πρωτοβουλία της νέας Διοίκησης της ΔΕΥΑΝ, που σε χρόνο ρεκόρ κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, δεν απέκρυψε (όπως συνηθίζεται) τις δύσκολες πλευρές, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε «τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα». Αντιθέτως, είπε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά είναι τα προβλήματα, έτσι θα πορευτούμε για να βελτιώσουμε τις καταστάσεις και τις υπηρεσίες προς τους Δημότες».
Όχι! Υιοθέτησαν την διχαστική εντολή Ραγκούση και …έκαναν αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ξεχνώντας τα σημαντικά προβλήματα και την πραγματικότητα της ζωής. Ξεχνώντας πως ήταν οι ίδιοι που ψήφισαν ΝΑΙ (και σωστά) στην απαλλαγή ή στην μείωση της χρέωσης για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών (άρα και για μείωση εσόδων). Ξεχνώντας ότι το ληστρικό κομματικό κράτος έφερε τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στο ΦΠΑ. Κάνοντας ότι αγνοούν τις δυσλειτουργίες και τα νέα –τεράστια- κόστη που επέφερε ο Καλλικράτης στους Δημότες και στην λειτουργία της ΔΕΥΑΝ. Δεν σεβάστηκαν ούτε την υπερεργασία και υπεραπόδοση μιας μερίδας εργαζομένων που εργάζονται (με μείωση μισθών) αναπληρώνοντας την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού.
Και τι είπαν, τίποτα. Τίποτα το θετικό για ότι παρουσιάσθηκε. Για την διαφάνεια και τον προγραμματισμό που για πρώτη φορά, σε τέτοια έκταση, κατακτήθηκε. Γκρίνια και αναμάσημα σε «ρετσέτες» του παρελθόντος, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό «αντιπολίτευση» που τους κόλλησε ο Ραγκούσης.
Ενέργειες εκτός εποχής, εκτός αναγκών της κοινωνίας, έξω από κάθε προσδοκία κάποιου θετικού αποτελέσματος για το άμεσο μέλλον.
ΥΓ. Στην έντυπη έκδοση της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ δημοσιεύουμε δηλώσεις του Χρήστου Γραμματικόπουλου (η μεγάλη αντιπολίτευση) και της παράταξης Ναύπλιο επόμενη μέρα (η δημοτική αρχή).


Δεν υπάρχουν σχόλια: