Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Βράβευση του Δήμου Άργους Μυκηνών για έργα ανάπλασης που εκτελούνται παρά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» που βιώνει ο Δήμος από τις μνημονιακές κυβερνήσεις

Η αλλαγή που έκανε το Άργος αγνώριστο
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, στραγγαλίζουν οικονομικά την Αυτοδιοίκηση επιδιώκοντας να οδηγήσουν τους Δήμους σε αύξηση των υφισταμένων τελών και σε επιβολή νέων φόρων στους Δημότες. Το ίδιο κράτος, αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους Δήμους και συγχρόνως τους «φορτώνει» κοινωνικό έργο, χωρίς όμως να τους εκχωρεί αντίστοιχους πόρους. Ακόμη και θεσμοθετημένα χρήματα που τους ανήκουν, τα κατακρατά επί πολλούς μήνες ή και χρόνια, οδηγώντας τους σε αδιέξοδα και πολλές φορές σε στάσεις πληρωμών.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Άργους Μυκηνών όπου, οι οικονομικοί πόροι για έργα (από την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων) μειώθηκαν κατά 90% φτάνοντας στο σημείο, από 28.000.000 ευρώ να αποδίδονται μόνον 2.500.000 ευρώ.


Ανάπλαση στους 5 δρόμους
Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ολοκληρώσει έργα εντυπωσιακής αρτιότητας και χρησιμότητας και να επιτύχει την αναγνώριση από θεσμούς υψηλού κύρους, όπως συνέβη προσφάτως με την σπουδαία διάκριση που έλαβε ο Δήμος Άργους Μυκηνών στα Best City Awards 2016, όπου απέσπασε το «Bronze» βραβείο  στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Άργους.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ
Τα οικονομικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Την τετραετία 2006-2009, 6 Δήμοι και 2 κοινότητες όπου σήμερα αποτελούν τον Δήμο Άργους Μυκηνών, έπαιρναν για έργα (ΣΑΤΑ) 11.803.660 ευρώ! Επιπροσθέτως, λάμβαναν 16.680.008 ευρώ για έργα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δηλαδή σύνολο 28.483.668! Σήμερα ο Δήμος Άργους Μυκηνών λαμβάνει 633,990 ευρώ, για την ίδια εδαφική έκταση, κάθε χρόνο, για έργα (ΣΑΤΑ) όπου διαπιστώνει κανείς πως η διαφορά από την  τετραετία 2006-2009, αγγίζει τα 25.947.708!
Είναι κατανοητό ότι η πρωτοφανής μείωση των οικονομικών πόρων του Δήμου Άργους Μυκηνών από το κράτος και η συνεχής επιβάρυνση του με αρμοδιότητες, δεν μπορεί παρά να έχουν αντίκτυπο στο επίπεδο και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Μια σπουδαία διάκριση κατέλαβε  ο Δήμος Άργους Μυκηνών στα Best City Awards 2016, όπου απέσπασε το «Bronze» βραβείο  στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Άργους, επιβεβαιώνοντας από έναν διακεκριμένο οργανισμό αυτό που οι πολίτες του Δήμου Άργους Μυκηνών επιβραβεύουν καθημερινά, την αλλαγή πορείας του τόπου.
Τα βραβεία Best City Awards αποτελούν πλέον θεσμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απευθύνονται σε φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν να επιδείξουν την τελευταία τριετία νέες καινοτόμες ιδέες, λύσεις ή τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών  Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων όπου και παρευρέθηκαν  Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών, στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλλίτερες πρακτικές και τις εφαρμοσμένες σύγχρονες τεχνολογίες των ευφυών και αειφόρων πόλεων της χώρας μας. Το βραβείο για τον Δήμο Άργους Μυκηνών παρέλαβε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος


Δεν υπάρχουν σχόλια: