Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τι ζώο να πάρετε στο παιδί σας

Η επιλογή ενός ζώου βέβαια δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τον ελεύθερο χρόνο που έχετε, καθώς κάποια ζώα απαιτούν περισσότερη φροντίδα από άλλα, από το πόσο όρεξη έχετε να το περιποιείστε και να το καθαρίζετε, από το πόσο χώρο έχετε στο σπίτι, αν έχετε, λόγου χάρη, μεγάλο μπαλκόνι ή αυλή, από το πόσο συχνά ταξιδεύετε και από το πόσα χρήματα προτίθεστε να ξοδέψετε για την τροφή του και τη φροντίδα του. Διαβάστε ποιο είναι το ιδανικό κατοικίδιο ζωάκι για την οικογένειά σας και επιλέξτε αναλόγως:

 Σκύλος:

Ιδανικός για παιδιά που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς. Γενικά, έχετε κατά νου ότι ο σκύλος είναι ένα ζώο που απαιτεί τη μεγαλύτερη φροντίδα σε σχέση με κάθε άλλο κατοικίδιο ζωάκι. Μην είστε απολύτως σίγουροι ότι οι υποσχέσεις του παιδιού σας ότι θα το ταΐζει και το βγάζει βόλτα κάθε μέρα θα ισχύσουν για πολύ. Οπότε πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ενδέχεται η φροντίδα του να εξαρτάται από εσάς μετά από ένα διάστημα. Πρέπει επίσης να προσέξετε τα δαγκώματα. Αν έχετε μωρό μην το αφήσετε ποτέ μόνο του με το σκύλο χωρίς τη δική σας επίβλεψη.

Χρυσόψαρο:

Πρόκειται για κατοικίδιο ζωάκι ιδανικό για «αρχάριους». Μπορεί να ζήσει για αρκετό καιρό σε νερό θερμοκρασίας δωματίου χωρίς φίλτρο. Απλά λάβετε υπόψη σας ότι συνήθως τα ψαράκια χάνουν τη ζωή τους αν τα ταΐσετε πολύ ή αν τους δώσετε λάθος τροφή.

Γάτα:

Ιδανική για παιδιά που τους αρέσει να φροντίζουν αλλά που ταυτόχρονα δεν τους πειράζει να αγνοούνται από τη γατούλα τους που μπορεί να είναι λίγο απόμακρη. Συνήθως οι γάτες είναι πιο δημοφιλείς στα κορίτσια. Αν έχετε ήδη γάτα στο σπίτι και μετά έρθει το μωρό σας είναι πιο μειωμένο το ρίσκο να πάθει κάποια αλλεργία σε σχέση με το να πάρετε μια γατούλα ενώ το παιδί σας έχει μεγαλώσει. Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι η γάτα μπορεί και να γρατσουνίσει ενώ παίζει.

Πουλί:

Ιδανικό για παιδιά που ενθουσιάζονται με τα ζώα. Τα πουλιά είναι πολύχρωμα, δραστήρια, κοινωνικά ενώ κάποια είδη μπορείς εύκολα να τα εκπαιδεύσεις. Αν το παιδί σας δεν μπορεί την αναστάτωση, βέβαια, θα πρέπει να αποκλείσετε κάποια είδη πουλιών. Επιλέξτε κάποιο πουλί ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία που έχει (κάποια για παράδειγμα είναι πιο ήσυχα από άλλα) και όχι ανάλογα με το πόσο εντυπωσιακά χρώματα έχει. Επίσης προετοιμαστείτε για μια δέσμευση που θα κρατήσει, καθώς τα πουλιά ζουν αρκετά χρόνια.

Χάμστερ:

Ιδανικό για οικογένειες που θέλουν ένα κατοικίδιο ζώο αλλά δεν είναι έτοιμες ακόμα για σκύλο ή γάτα. Είναι επίσης μια καλή επιλογή αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι. Έχετε κατά νου ότι ακόμα και αν καθαρίζετε το κλουβί του καθημερινά μπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά του.

Κουνέλι:

Ένα κατοικίδιο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας. Χαριτωμένο από την φύση του σε κάνει να μην μπορείς να αντισταθείς στην εικόνα του! Ωστόσο, δεν είναι ιδανικό για ένα παιδί καθώς είναι πάρα πολύ ευαίσθητο, ενώ γρατζουνά χωρίς να το θέλει ή να το καταλαβαίνει. Ακόμα, ως κατοικίδιο, θα είναι "πρόβλημα" και για εσάς μιας και δεν εκπαιδεύεται εύκολα στην τουαλέτα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα το είδος εκείνο που δεν μαδάει.

Ινδικά χοιρίδια:
Ευχάριστοι και χωρίς πολύ μεγάλες απαιτήσεις συγκάτοικοι, ιδανικοί για μικρά παιδιά που ζουν σε μεγαλούπολη. Μπορούν να εκπαιδευτούν αρκετά εύκολα, σχεδόν όσο και τα σκυλιά, ενώ εάν μένετε σε ενοίκιο, το μικρό τρωκτικό θα γίνει εύκολα αποδεκτό από τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εάν το μικρό σας είναι πολύ θορυβώδες ή πολύ ζωηρό η ζωή του ζώου μπορεί να γίνει μαρτυρική. Επίσης, εάν καπνίζετε ή εάν σας αρέσει να ακούτε δυνατά μουσική καλύτερα να αποφύγετε να το αγοράσετε, μιας και έχει υπερβολικά ευαίσθητη ακοή και όσφρηση.

*Πηγή: happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: