Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Κηπουρική κάτω από το νερό

Μια άγνωστη τέχνη στην χώρα μας, το aquascaping αναπτύσσεται ολοένα παγκόσμια. Από τις αρχές του 1990 πολλοί ξεκίνησαν να δημιουργούν φυτικές συνθέσεις μέσα σε ενυδρεία. Τα αποτελέσματα ήταν πέραν από κάθε φαντασία.


Με το πέρασμα των χρόνων και την αύξηση των υποστηρικτών της τεχνικής δημιουργήθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός για τις καλύτερες δημιουργίες μέσα σε ενυδρεία. Στο φετινό International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC) υπήρξαν πάνω από 2.000 εικόνες ενυδρείων από 60 χώρες. Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι η αναδημιουργία του φυσικού χώρου για τα ψάρια, οι τεχνικές ικανότητες του δημιουργού, η μακροπρόθεσμη διατήρηση του οικότοπου, η πρωτοτυπία και η εντύπωση της διάταξης, η παρουσίαση της φυσικής διάταξης, καθώς και η συνολική σύνθεση και η "ισορροπία" στη φύτευση. 

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι πολύ σκληρός ως προς την διαιτησία αφού οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αντιγράψουν στοιχεία από παλιότερες συμμετοχές, είτε να χρησιμοποιήσουν φυτά που δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον που παρουσιάζονται. Πατέρας της τεχνικής θεωρείται ο Ιάπωνας φωτογράφος άγριας φύσης Takashi Amano. Στους τελευταίους 2 διαγωνισμούς την παράδοση συνεχίζει ο επίσης Ιάπωνας, Takayuki Fukada κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: