Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Παιδί & κατοικίδιο. Πότε μπορεί ένα παιδί να φροντίσει ένα ζώο;

Ένα απ’τα όνειρα κάθε παιδικής ηλικίας είναι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου. Ποια όμως είναι η πραγματικά ιδανική ηλικία ώστε μπορεί να αναλάβει ένα παιδί την φροντίδα ενός κατοικίδιου;
Παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν σε ορισμένο βαθμό να επωμιστούν ευθύνες σχετικές με την ανατροφή του κατοικίδιου της οικογένειας. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ώστε τα παιδιά να αρχίζουν να γίνονται υπεύθυνα και να φέρνουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τουςΟι σχετικές με το κατοικίδιο υποχρεώσεις δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ως αβαρίες ή τιμωρία σε κάποια αταξία. Πρέπει τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τα κατοικίδια σαν να είναι μέλη της οικογένειας και ότι οι οικογένειες συνεργάζονται για να φροντίζουν από κοινού, ο ένας τον άλλον, χωρίς εξαιρέσεις ή διακρίσεις.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμα και ένα παιδί νηπιακής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει συμμετέχοντας στο μεγάλωμα ενός ζώου.

Από 5 έως 7 χρονών τα παιδιά μπορούν πλέον, μόνα τους, να αναλάβουν ολοκληρωτικά την διατροφή ή το βούρτσισμα του κατοικίδιου. Η εποπτεία στην αρχή είναι απαραίτητη. Από τα 8 και μετά μπορείτε να προσθέσετε στα καθήκοντα τους τη βόλτα του σκύλου, με την δική σας συνοδεία. Τις υπόλοιπες ευθύνες του ζώου όπως τάισμα, νερό, βούρτσισμα και παιχνίδι, μπορεί να τις αναλάβει ένα παιδί στην ηλικία των 8 ετών.
Στην εφηβική ηλικία μπορούμε να τους εμπιστευθούμε την συνολική ευθύνη του κατοικίδιου. Η εκπαίδευση του σκύλου, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά εποικοδομητική δραστηριότητα για τον έφηβο. 
Κυρίαρχο ρόλο παίζει το μέγεθος και ο τύπος του κατοικίδιου αλλά και η υπευθυνότητα του παιδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: