Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ζώα και Μπάνιο: Οι χρυσοί κανόνες

Σπάνια τα κατοικίδια μας έχουν καλή σχέση με το νερό. Το μπάνιο είναι απαραίτητο για την διατήρηση της καλής ποιότητας της τρίχας και του δέρματος του ζώου. Η σωστή καθαριότητα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του. Η Pet Groomer Φλώρα Σαρτζετάκη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε το λούσιμο πιο απλό.


1. Επιλέγουμε ειδικά σαμπουάν:
Δεν χρησιμοποιούμε ανθρώπινο σαμπουάν ή αφρόλουτρο. Επιλέγουμε ένα σαμπουάν κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας και του δέρματος του ζώου.

2. Χτενίζουμε καλά το κατοικίδιο μας:
Το χτένισμα είναι απαραίτητο πριν και μετά από το λούσιμο. Με το νερό οι κόμποι σκληραίνουν, με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται τραχιά μετά το ξεμπέρδεμα.

3. Ας του κλείνουμε τα αυτιά:
Αρχικά πρέπει να καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ένα ειδικό καθαριστικό. Παράλληλα ελέγχουμε για τυχόν προβλήματα. Προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου να κρατήσουμε τα αυτιά του προς τα κάτω και κλειστά. Αν μπει νερό, το ζώο κινδυνεύει από ωτίτιδες.

4. Όλα σε απόσταση χεριού:
Έχουμε από πριν κοντά μας το σαμπουάν, τα βαμβάκια, την πετσέτα ώστε να μη χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την μπανιέρα και να αφήσουμε το ζώο μόνο του. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει στην προσπάθειά του να πηδήξει έξω και να τραυματιστεί.

5. Προσοχή στο σιφόνι
Είναι συχνοί οι τραυματισμοί γίνονται στο σιφόνι. Προσέχουμε πού στέκεται το ζώο και προσπαθούμε να μη γλιστράει.

6. Ξεκινάμε από το λαιμό
Ρυθμίζουμε το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία και βρέχουμε το ζώο ξεκινώντας πάντα από το λαιμό, γιατί στην περίπτωση που έχει ψύλλους θα τους εμποδίσουμε να τρέξουν προς το κεφάλι. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο σώμα και τελευταίο το κεφάλι.

7. Καλό σαπούνισμα
Σαπουνίζουμε, ξεκινώντας πάλι από το λαιμό, και τρίβουμε ανάποδα από το τρίχωμα, για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν. Ξεβγάζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι. Αν ναι, δεν υπάρχει λόγος να ξεβγάλουμε το πρώτο χέρι πολύ καλά. Στο τέλος, ξεπλένουμε πολύ προσεκτικά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν στο ζωάκι, γιατί μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα του και να αρχίζει να ξύνεται μέχρι να ματώσει. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαλακτική κρέμα για να βοηθήσουμε στο χτένισμα, ειδικά στα μακρύτριχα σκυλάκια τύπου Μαλτέζ.

8. Καλό σκούπισμα
Για να στεγνώσει το τρίχωμα μέχρι τη ρίζα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι στην πρώτη σκάλα, αποφεύγοντας τα μάτια. Ταυτόχρονα το χτενίζουμε ώστε να μην κάνει κόμπους. Σημείωση: Ποτέ δεν βάζουμε ανθρώπινη κολόνια στο κατοικίδιο μας διότι μπορεί να του προκαλέσει ερεθισμούς.

9. Μπάνιο με μέτρο
Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματός τους και ευθύνεται για δερματικές παθήσεις και την «ενοχλητική μυρωδιά» που πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν. Μία φορά το μήνα αρκεί. Σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις κ.λπ. θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού.

Υστερόγραφο:
*Τα κουτάβια θα πρέπει να ξεκινήσουν το μπάνιο μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.
*Οι γάτες και τα γατάκια θα πρέπει να αρχίσουν τα μπάνια μόνο αφού έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εμβολίων και όσο πιο αραιά γίνεται. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή σαμπουάν διότι έχουν καταγραφεί θάνατοι από αλλεργικό σοκ, που οφείλεται σε λάθος προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: