Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τα πιο παράξενα αεροδρόμια του κόσμου

Με τον ορο “αεροδρόμιο” θεωρούμε την σύνθετη διαμόρφωση χερσαίου χώρου που έχει σχεδιαστεί για να υποδέχεται και να εξυπηρετεί αεροσκάφη. Τα αεροδρόμια διακρίνονται σε στρατιωτικά (ή πολεμικά) και πολιτικά. Ποια είναι όμως τα πιο περίεργα;

Ο διάδρομος προσγείωσης στην κορυφή του κόσμου
Στις αρχές του 2014, ένα νέο αεροδρόμιο άνοιξε στην κορυφή των βουνών στην πόλη Hechi της Κίνας. Δεκάδες βουνοκορφές έγιναν… επίπεδες για να ανοίξουν δρόμο για το αεροδρόμιο, που κατασκευάστηκε σε ύψος 2.221 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχει μόνο ένας τερματικός σταθμός και ένας διάδρομος και το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει τρεις πτήσεις την ώρα.

Το αεροδρόμιο ανάμεσα στα δέντρα
Βρίσκεται στο χωριό Tsinga στη δυτική Νέα Γουινέα. Άνοιξε το 2011 και πολύ γρήγορα έγινε διάσημο για τον διάδρομο προσγείωσης που περιβάλλεται από κατάφυτες πλαγιές και δέντρα.

Αεροδρόμιο στο γκρεμό
Η απογείωση από το αεροδρόμιο Matekane στο Λεσότο, στη Νότια Αγρική, είναι αναμφίβολα μια συναρπαστική όσο και τρομακτική εμπειρία καθώς τα αεροσκάφη απογειώνονται και στην άκρη του διαδρόμου υπάρχει το… κενό. Εάν κάποιο αεροσκάφος δεν προλάβει να πιάσει την ταχύτητα που χρειάζεται όσο ακόμα ακουμπά στη Γη, περιγράφει η Daily Mail, τότε πέφτει για λίγο στο κενό μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει.

Το αεροδρόμιο του ενός μήνα το χρόνο
Η ρωσική μονάδα Barneo είναι στημένη σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο και λειτουργεί για ένα μήνα, κάθε Απρίλιο. Η κατασκήνωση χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα και φιλοξενεί και τουρίστες που απολαμβάνουν τα extreme sports. Για να φτάσουν εκεί οι ταξιδιώτες, τα αεροπλάνα προσγειώνονται στον αυτοσχέδιο διάδρομο προσγείωσης.
*Με στοιχεία από newsbit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: