Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τα τέρατα της θάλασσας. Μύθος ή αλήθεια;

Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά τι κρύβουν τα βάθη των ωκεανών; Οι μύθοι και οι θρύλοι αληθεύουν  ή είναι παραμύθια των θαλασσινών; Ένα είναι σίγουρο. Ό,τι ξεβράζει η θάλασσα δεν μπορεί πάντα να αναγνωριστεί γιατί συνήθως η μεγάλης διάρκειας παραμονή του στο νερό το έχει διαβρώσει και το έχει μετατρέψει σε άμορφη μάζα.
Το τέρας του Montauk 
Αναπάντεχη τροπή είχε η βόλτα που αποφάσισε να κάνει η 26χρονη Jenna Hewitt, πριν από περίπου 8 χρόνια, στην παραλία της περιοχής Montauk στη Νέα Υόρκη. «Ψάχναμε για ένα μέρος να αράξουμε με τους φίλους μου όταν είδαμε πλήθος συγκεντρωμένο σε ένα σημείο. Δεν ξέραμε τι κοίταζαν…» είπε. 

Αυτό που κείτονταν στην παραλία κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί και παρέμεινε αντικείμενο αμφισβήτησης για αρκετό καιρό. Το τέρας έμοιαζε με ρακούν και σε αυτό το συμπέρασμα κατέληγαν οι περισσότεροι ζωολόγοι που ασχολήθηκαν με το εύρημα. Ένα νεκρό, πρησμένο και σε αποσύνθεση ρακούν που στη θέα του ανατρίχιαζαν και οι πιο ψύχραιμοι. Πολλοί βέβαια αμφισβήτησαν αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζοντας ότι τα πόδια του τέρατος ήταν πολύ μακριά για να είναι πόδια ρακούν. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το κουφάρι το πέταξαν στη θάλασσα ερευνητές, μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα που έκαναν σε κέντρο που ασχολιόταν με τις ασθένειες των ζώων, αντί να το κάψουν, με αποτέλεσμα αυτό τελικά να ξεβραστεί. Οι έρευνες στα δόντια του νεκρού σώματος κατέληξαν τελικά στην αρχική υποψία του ρακούν, που εξαιτίας της αποσύνθεσης είχε χάσει το πάνω μέρος του στόματός του.

Το τέρας του Τenby
Μυστήριο καλύπτει το πτώμα ζώου που βρέθηκε στην παραλία του Tenby στις βόρειες ακτές της Ουαλίας το 2013. Το αηδιαστικό κουφάρι φωτογράφησε ο Peter Bailey, ο οποίος το εντόπισε στην άμμο κατά τη διάρκειας της βόλτας με το σκύλο του. Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο της πόλης Pembrokeshire έκανε λόγο για ένα σκύλο ράτσας Jack Russell που είχε ξεβραστεί στην ακτή, αν και ο 27χρονος άνδρας έλεγε ότι το ζώο έμοιαζε περισσότερο με ασβό. «Ο σκύλος μου, η Maisy, άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από την ουρά της. Προσπαθούσε να μου τραβήξει την προσοχή στο εύρημά της. Ήταν ένα αηδιαστικό πράγμα. Είχε το πρόσωπο αλόγου, τα νύχια αρκούδας και το σώμα γουρουνιού. Ήταν ξεκάθαρα σε κατάσταση αποσύνθεσης και είχε χάσει το τρίχωμά του. Ήταν πολύ μεγάλο για να είναι Jack Russel» είπε ο 27χρονος. Το κουφάρι εξετάστηκε από τον Dan Forman, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Επιστημών του Swansea. «Δύσκολο να καταλάβεις τι είναι ακριβώς από τη φωτογραφία. Κρίνοντας από το μέγεθός του και το γεγονός ότι έχει πέντε δάχτυλα θα μπορούσε να είναι ασβός» είχε πει.

Το τέρας της νήσου Canvey
Δύο κουφάρια ζώων ξεβράστηκαν στο νησί Canvey στην Αγγλία, το ένα το Νοέμβριο του 1953 και το δεύτερο, που ήταν πιο ακέραιο, τον Αύγουστο του 1954. Το πρώτο είχε μήκος δύο μέτρων, καστανοκόκκινο χρώμα δέρματος, διογκωμένα μάτια, πόδια που έμοιαζαν με αλόγου και βράγχια. Το δεύτερο έμοιαζε πολύ με το πρώτο αλλά ήταν μεγαλύτερο, είχε μήκος κοντά στα 4 μέτρα και ζύγιζε περίπου11 κιλά. Οι εικασίες ήταν πολλές. Κάποιοι υποστήριξαν ότι τα νεκρά πλάσματα ήταν πεσκανδρίτσες, που τα πτερύγιά τους είχαν από λάθος θεωρεί πόδια, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για βατραχόψαρα.

*Με στοιχεία από Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: