Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Γνωριμία με Αρχαιοελληνικά Όργανα Μουσικής

Το προηγούμενο Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Συναυλιών του Σύγχρονου Κορινθιακού Ωδείου, μέσω του Μουσικού Συνόλου Αρχαιοελληνικής Μουσικής "ΛύρΑυλος", δόθηκε σε μικρούς και μεγάλους η σπάνια ευκαιρία της επαφής με την Αρχαία Ελληνική Μουσική.
Η Διευθύντρια του Σύγχρονου Κορινθιακού Ωδείου κ. Γεωργία Γιαννακοπούλου υποδέχτηκε τον κ. Μιχάλη Στέφο και την κ. Όλγα Στέφου, αρμόδιους για την συγκεκριμένη παρουσίαση, καθώς και όσους προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.   
Στη συνέχεια, ο ΛύρΑυλος παρουσίασε το μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο: "Με όχημα τη Μουσική ταξιδεύουμε στην Αρχαία & Νεότερη Ελλάδα".


Η παρουσίαση περιελάμβανε τη γνωριμία με ανακατασκευασμένα έγχορδα, πνευστά και κρουστά αρχαία μουσικά όργανα, με την ονομασία τους, τον ήχο τους, το μύθο  που συνοδεύει την δημιουργία τους και την προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Οι ακροατές - θεατές, ανάμεσα σε όλα τα πολύ ενδιαφέροντα, είχαν και την εκπληκτική ευκαιρία να ακούσουν ένα σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό απόσπασμα από τον Ευριπίδη, καθώς και ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ.Καβάφη.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης δόθηκαν οδηγίες για την κατασκευή πνευστών μουσικών οργάνων από φυσικά υλικά, όπως το καλάμι, αλλά και από ανακυκλώσιμα υλικά όπως τρόμπα ποδηλάτου, πλαστικά καλαμάκια, σκούπα και λάστιχο νερού.
Ο ενθουσιασμός μικρών και μεγάλων ήταν φανερός τόσο μέσω του χειροκροτήματος, όσο και μέσω των ερωτήσεων που είχαν ως στόχο την άντληση όσο γίνεται περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων και τις  πηγές των ακουσμάτων που αποδίδονται μέσω αυτών.
Στο τέλος της εκδήλωσης  η κ. Γ. Γιαννακοπούλου συνεχάρη και ευχαρίστησε, εκ μέρους όλων, τους συντελεστές τονίζοντας την πρωτοτυπία της κάθε παρουσίασής τους που μαγεύει και ταξιδεύει πραγματικά το κοινό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: