Νεα

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Ο Τόκας προειδοποιεί τον Σφυρή. «Ορατός ο κίνδυνος επαναλειτουργίας του δεματοποιητή»

Τάσος Τόκας
Η δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για την αναθεώρηση του Περιφεριακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, επανέφερε στο προσκήνιο, ως προσωρινή λύση, την επαναλειτουργία του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων.
 «Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» κ. Σφυρή, μοιάζει να λέει με ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΔΥΠΕΡ», Τάσος Τόκας.
Ο Τάσος Τόκας, επισημαίνει τον κίνδυνο και ως παράταξη προτείνει την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους καθώς επίσης και την συζήτηση και χάραξη πολιτικής επί του θέματος, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ

«Φαίνεται πως το έργο της λειτουργίας των δεματοποιητών δεν έχει τελειώσει ακόμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρόλη την άσχημη κατάσταση που δημιούργησαν, όπου και αν λειτούργησαν, ιδίως στο δικό μας Δήμο.
Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία συζητείται στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρεται πως μέχρι την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ απαιτείται να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων στα οποία συγκαταλέγεται  η λειτουργία των μονάδων δεματοποίησης (επαναλειτουργία για εμάς!!).

Το κείμενο είναι σαφές:
"Ταχεία ανάπτυξη νέων χώρων δεματοποίησης
με ή χωρίς προηγούμενη επεξεργασία στους Δήμους
που διαθέτουν ήδη δεματοποιητές αλλά δεν τους
χρησιμοποιούν. Ο Στόχος πρέπει να είναι να
καλυφθούν όλοι οι Δήμοι εντός του 2016.
Σε περίπτωση που είναι περιβαλλοντικά τεχνικά
και οικονομικά εφικτό, θα πρέπει οι νέοι χώροι
δεματοποίησης να καλύπτουν όχι μόνον στους
ήμους που τους διαθέτουν αλλά και όμορους Δήμους.
Και ξαφνικά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Γυρίζουμε πίσω στο 2009 και το 2010 όπου ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε τους δημότες ότι ο δεματοποιητής ήταν η μόνη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων και ότι η αποθήκευση των δεμάτων θα γινόταν προσωρινά μέχρι να κατασκευασθεί  το εργοστάσιο για τη διαχείρισή τους.
Έκλεισε τις χωματερές και  άρχισε να λειτουργεί ο δεματοποιητής με μόνη εγγύηση τα λόγια των τότε ανευθυνο-υπεύθυνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι όλα θα πάνε καλά αφού ο τότε ΠΕΣΔΑ είχε προβλέψει τα πάντα. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, καθώς και τι βλάβη προξένησε πιθανά στη δημόσια υγεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ο σημερινός μελετητής του νέου ΠΕΣΔΑ μπορεί να μην γνωρίζει τι έγινε στην Ερμιονίδα από τη λειτουργία του δεματοποιητή  όπου δημιουργήθηκε το «ανάθεμα» στο «Σταυρό» Διδύμων και να προτείνει αυτά που προτείνει,  αλλά του είπε κάποιος την αλήθεια;
Και εδώ ανακύπτουν πολλά ερωτήματα:
α) Πότε ενημερώθηκε ο Δήμαρχος για το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του;
β) Γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή και άφησε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» και να ενημερωνόμαστε εμείς από πηγές εκτός Ερμιονίδας;
γ) Τι έκανε στις παρεμβάσεις του ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω των εκπροσώπων του στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου όταν συζητείτο η εν λόγω μελέτη;
Στη συγκεκριμένη στιγμή και πριν να είναι πολύ αργά, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας του δεματοποιητή στο Δήμο Ερμιονίδας για να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε περίπτωση που το σχέδιο της Κεντρικής Διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (βλ.ΤΕΡΝΑ) δεν προχωρήσει ή καθυστερήσει η υλοποίησή του.
Η παράταξή μας μετά από αυτές τις εξελίξεις έχει να προτείνει τα παρακάτω:
1) Άμεση παρέμβαση από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας σε επίπεδο Περιφερειάρχη και Περιφερειακών Συμβούλων για να εκφράσει την αντίθεσή μας στο σχέδιο της επαναλειτουργίας του δεματοποιητή στο Δήμο Ερμιονίδας
2) Εγγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου  ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας ώστε να ληφθεί απόφαση για σειρά παρεμβάσεων από πλευράς του Δήμου για ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων πάνω στη διαχείριση απορριμμάτων.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ»


Δεν υπάρχουν σχόλια