Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Οι Έλληνες επιστήμονες και η ταφική πλάκα του Ιησού

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της ιστορίας έκαναν αρχαιολόγοι που για πρώτη φορά εδώ και αιώνες έφεραν στο φως τον τάφο του Ιησού Χριστού
Είναι χτισμένος στον Ναό του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ και ο τάφος μέχρι το 1555 μ.Χ. ήταν καλυμμένος από μάρμαρο.
Η χριστιανική παράδοση θέλει ο Ιησούς Χρηστός να τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα ως «ταφικό κρεβάτι». Σήμερα η πλάκα είναι κλεισμένη στο Κουβούκλιο δομή που χτίστηκε γύρω της αναστηλώθηκε τελευταία φορά περίπου το 1808 με 1810 μ.Χ.

Μέλη της ομάδας επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Μοροπούλου πραγματοποιούν έρευνες μέσα στο Κουβούκλιο.
Οι μελετητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πια το ταφικό κρεβάτι και την επιφάνεια του τάφου του Ιησού.
Μετά από αιώνες θα έχουμε απαντήσεις για την αρχική μορφή του θαλάμου, και για την πρώτη αναγνώριση του, το 326μ.Χ. από την Αγία Ελένη.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου», υπογράμισε η κ. Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού», σημειώνει.
Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, σε συμφωνία με τις άλλες δύο μεγάλων κοινοτήτων, κάλεσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας να μελετήσει το Κουβούκλιο. Τον Μάρτιο του 2016 άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης και θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017

Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη National Geographic Societyυπό την σκέπη του Ελληνικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και
των άλλων θρησκευτικών 
κοινοτήτων, για την διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Τα ευρήματα και την επιχείρηση αποκατάστασης θα παρουσιάσει το National Geographic Channel με περισσότερες λεπτομέρειες στην εκπομπή Explorer, τον Νοέμβριο.

*Πηγή φωτογραφιών: National Geographic 

Δεν υπάρχουν σχόλια: