Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

“Χόρεψε μέχρι το τέλος της ζωής” ο λογοτέχνης της μουσικής, Leonard Cohen

Σε ηλικία 82χρονών απεβίωσε ο Καναδός τραγουδοποιός Λέοναρντ ΚοένΜε αυτήν την λιτή ανακοίνωση όπως, άλλωστε, ταιριάζει σε αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη, στην ιστοσελίδα του στο Facebook γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του λογοτέχνη της ροκ και της μουσικής εν γένει.

“Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της”.


Ο Κόεν, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής. Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλίου Order of Canada, τα τραγούδια του Κόεν με την folk-rock μουσική τους και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια. Ένας λογοτέχνης που οι στίχοι άγγιζαν τα ενδόμυχα της ψυχής.

Είμαι έτοιμος να πεθάνω" είπε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, η οποία ήταν και η τελευταία του. Ο Λέοναρντ Κοέν αποκάλυψε με σιγουριά ότι η στιγμή να πεθάνει έχει επισήμως φτάσει και ο ίδιος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα. Σε μία σπάνια και ιδιαίτερης σημασίας εξομολόγηση ζωής στον New Yorker, ο Κοέν τονίζει πως καθώς ο χρόνος στενεύει, χωρίς να φοβάται το θάνατο, με πλήρη επίγνωση της κατάστασης του ότι θέλει να τελειώσει όσα ξεκίνησε. Σε ένα από τα σημεία τα οποία καθηλώνουν στη συνέντευξη στον New Υorker, είναι η περιγραφή του Κοέν για την "θνητή" του ιδιότητα την οποία συνδέει άμεσα με την αδυναμία των τελευταίων ετών να παίξει κιθάρα ή και άλλα όργανα. "Δυσκολεύομαι πλέον να παίξω κιθάρα, έχω χάσει τις δυναμικές μου". Ο Κοέν τολμηρός και σθεναρός είπε ότι τίποτα δεν παίζει ρόλο πλέον και μην έχοντας ιδέα τι κάνει στη ζωή του, όσο πλησιάζει το τέλος, χάνει το ενδιαφέρον του να εξερευνήσει αποτελεσματικά τη σημασία της ζωής ή και της δουλειάς.

Ο Κοέν αγαπούσε την Ελλάδα. Τη δεκαετία του ’60 αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί της Ύδρας. Η εικόνα ενός εντυπωσιακά ήπιου περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι απολάμβαναν μία ήσυχη ζωή χωρίς αυτοκίνητα και περιττό θόρυβο, τον οδήγησε στο να αγοράσει ένα σπίτι για μόλις 1500 δολάρια. Στο νησί έγραψε το μυθιστόρημα “The Favorite Game” ενώ ολοκλήρωσε και μία συλλογή ποιημάτων με τίτλο “Flowers for Hitler”. Μετέπειτα γνώρισε την Μαριάν Ιλέν που κατοικούσε επίσης εκεί.


Η σχέση του Λέοναρντ Κοέν με την Νορβηγή, αποτέλεσε μοιραία. Έγινε η μούσα του στιχουργού-ποιητή για μεγάλο μέρος της ζωής του. Όντας μαζί για πολλά χρόνια, μερικοί από τους σημαντικότερους δίσκους του ήταν έντονα επηρεασμένοι από τη σχέση του με την Μαριάν Ιλέν, η οποία απεβίωσε πριν λίγους μήνες σε ηλικία 81 ετών. Στο γράμμα αποχαιρετισμού του ο Κοέν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πλέον "μεγάλωσαν, τα σώματα τους, καταρρέουν και σύντομα θα την ακολουθήσει στο ταξίδι της".

Ο Λέοναρντ Κοέν είχε ήδη μία σειρά από ποιήματα και κομμάτια τα οποία ήταν έτοιμα να ηχογραφηθούν και μετέπειτα κυκλοφορήσουν. To κύκνειο άσμα του κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου από την Columbia, με τίτλο “You Want it Darker”. Σύμφωνα με τον NPR, η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι σκοτεινή και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του 14ου album του Κοέν. Παράλληλα τονίζεται, ότι ο Κοέν ακούγεται σαν ένα φάντασμα στα περισσότερα κομμάτια με πολλαπλές αναφορές στην ανάγκη του για αποχώρηση και έξοδο "από το παιχνίδι".
 
*Με στοιχεία από το CNN GREECE και toperiodiko.gr

της Εμμανουέλας Καπλανίδου-Βλαχοκυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: