Νεα

ORANGE WATER Contemporary Art Festival έκθεση «Fata Morgana», Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθ

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 εγκαινιάσθηκε η τελευταία έκθεση των δράσεων του εικαστικού φεστιβάλ «Orange Water» για το 2016. Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου θα φιλοξενεί την έκθεση «Fata Morgana» του Eλληνο-Oλλανδικού φεστιβάλ έως την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.


Την Κυριακή, ημέρα των εγκαινίων, παρουσιάστηκε η performance «Στην Αγκαλιά των Άστρων» του εικαστικού Δημοσθένη Δαββέτα. Ο καλλιτέχνης απάγγειλε ποίηση συνοδεία μουσικής και ταυτόχρονα ζωγράφισε ζωντανά στο χώρο. Το κοινό παρακολούθησε τη συνύπαρξη του ποιητικού λόγου του Δ. Δαββέτα με το μουσικό λόγο του κιθαρίστα Δημήτρη Σουκαρά σε μια performance, που έδειξε πως οι Τέχνες συναντώνται στο επίπεδο της δημιουργικότητας. Παρουσιάστηκαν ποιήματα από τις ποιητικές συλλογές «Ήχοι του σύμπαντος» (εκδόσεις Πληθώρα) και «Η απιστία των Άστρων» (Εκδόσεις Βακχικόν).

Το «Orange Water» - το εικαστικό φεστιβάλ που συγκέντρωσε και φέτος το καλοκαίρι τα βλέμματα του φιλότεχνου κοινού πανελλαδικά, παρουσίασε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο «The Loft» στο κέντρο της Αθήνας, τον κατάλογο με φωτογραφίες έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και των χώρων που φιλοξένησαν τις εκθέσεις το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν την έκθεση που τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κύριος Caspar Veldcamp.

Στην Κόρινθο, το Orange Water Festival ολοκληρώνεται μετά από το ταξίδι του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου, το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στον Καθολικό Ναό Αγίου Ρόκκου Χανίων, στην Καθολική Σχολή Νάουσας Πάρου, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 6 Νοεμβρίου -  8 Δεκεμβρίου 2016
Ωράριο Λειτουργίας:    Δευτέρα – Παρασκευή   9:00 - 14:00 μ.μ.
                                    Παρασκευή  6-8 μ.μ.
                                    Σάββατο  10-13.00μ.μ.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Δήμητρα Χανιώτη, Ευγενία Κουμάνταρου, Henk Crouwel, Δημοσθένης Δαββέτας, Στέλιος Ντεξύς & Μυρτώ Βουνάτσου, Απόστολoς Φανακίδης, Joachim- Lothar Gartner, Eef de Graaf, Frans Horbach, Μελίνα Καχριμάνη, Μαριγώ Κάσση, Kelly, Ιωάννης Κολιός, Πελαγία Κυριαζή, Frank Lenferink, Βαγγέλης Λιουδάκης, Κυριάκος Μορταράκος, Jan Mulder, Anja Nieuwold, Gert van Oortmerssen, Νίκος Παπαδημητρίου, Eva Petric, Σπυριδούλα Πολίτη, Φωτεινή Πούλια, Bert van Sante, Walter Simon, Jeff Vanderpool, Ινώ Βαρβαρίτη, Ιωάννα Βασδέκη,  Ruud Venekamp, Barbara de Vries, Digna Weiss, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη.

«Fata Morgana», εννοιολογικό πλαίσιο:

Η Fata Morgana ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές. Από αυτήν δανείστηκαν το όνομά τους πληθώρα φαινομένων ανά τους αιώνες, που εξηγούνται μέσω της φυσικής επιστήμης με απλή ή σύνθετη μορφή: από την εμφάνιση νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» σε δρόμους με αυξημένη θερμοκρασία, μέχρι την όρθωση κάστρων και πόλεων που πλέουν στα σύννεφα, Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, η βύθιση του Τιτανικού, η οροσειρά που είδαν οι πρώτοι εξερευνητές στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, οι παρελαύνοντες Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, η επιπλέουσα πόλη του πατέρα Domenica Giardina και πλήθος άλλων γεγονότων δύνανται να σχετισθούν με τις οπτικές ψευδαισθήσεις της Fata Morgana και τα αποτελέσματα αυτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια