Νεα

Τα σκυλιά προτιμούν τα χάδια από την προφορική επιβράβευση!

Τα χαριτωμένα τετράποδα προτιμούν τα χάδια από τον προφορικό έπαινο, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που δημοσιεύει το περιοδικό «Behavioural Processes».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά σκύλων, που προέρχονταν από κυνοκομεία ή ήταν οικόσιτοι, προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.


Στο πρώτο μέρος της δοκιμής τους - στην οποία έλαβαν μέρος 42 σκύλοι - το κάθε ζώο έμπαινε σε έναν χώρο με δύο άτομα: το ένα το χάιδευε, ενώ το άλλο το επαινούσε προφορικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά του σκύλου ενώ παράλληλα σημείωσαν την ώρα που εκείνο αφιέρωνε στα δύο άτομα ξεχωριστά.
Σε επόμενη φάση, 72 σκύλοι από κυνοκομεία αλλά και οικόσιτοι, επισκέφθηκαν ένας-ένας τον ειδικό χώρο όπου βρισκόταν ένας άγνωστος. Η διάδραση μεταξύ ανθρώπου-ζώου ολοκληρώθηκε μέσα από οκτώ συνεδρίες διάρκειας τριών λεπτών έκαστη. Σε κάθε μια από αυτές, το άγνωστο άτομο που βρισκόταν στο δωμάτιο με τα ζώα είτε τα χάιδευε, είτε τα επαινούσε προφορικά, ή έκανε και τα δύο, ή τίποτα από τα δυο.
Στο τέλος της μελέτης, ο Δρ. Cline Wynne, καθηγητής και διευθυντής στο Collaboratory, δήλωσε πως οι σκύλοι προτίμησαν την διάδραση με τους ανθρώπους που τους χάιδευαν.
«Πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν είδα ότι τα σκυλιά δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον στον προφορικό έπαινο, συγκριτικά με το πώς αντιδρούσαν στην περίπτωση της σωματικής επαφής» εξηγεί από την πλευρά της η Δρ. Erica Feuerbacher, καθηγήτρια ανθρωποζωολογίας από το Κολέγιο Carroll.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα σκυλιά προτιμούν τα χάδια καθώς η επαφή δύναται να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση στους σκύλους.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια