Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Δημόσια διαφωνία με την μειωτική τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά του Εθνικισμού και της Αρχαιολατρίας

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Συνήλθε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τα μέλη της ασχολήθηκαν με την παρουσία κληρικών σε εκδηλώσεις του κόμματος «Ελλήνων Συνέλευσης», Πρόεδρος του οποίου είναι ο πολυσυζητούμενος Αρτέμης Σώρρας.
Από το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έμαθα ότι η Δ.Ι.Σ. είχε ασχοληθεί και παλαιότερα με το κόμμα αυτό και είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο, στις 7 Μαρτίου 2016, με την οποία προέτρεπε τους Ιεράρχες, τους Κληρικούς και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα “όπως απέχουν από εκδηλώσεις τοιούτων οργανώσεων και μη ενθαρρύνουν ή υποστηρίζουν παρομοίας πρωτοβουλίας”. Αιτιολογούσε δε την απόφαση με το σκεπτικό ότι η οργάνωση χαρακτηρίζεται από «…αμφιλεγόμενο, έντονα εθνικιστικό, αντιεκκλησιαστικό και αρχαιολατρικό χαρακτήρα και ρατσιστικό λόγο».


Γενικώς, η καθοδήγηση στελεχών και πιστών, όπως αυτή ασκείται από την Δ.Ι.Σ., κρίνεται (εκ του αποτελέσματος, και όχι μόνον). Στην παρούσα απόφαση υπάρχουν δύο στοιχεία που τα θεωρώ απαράδεκτα και προβληματικά (ασχέτως της υπόθεσης Σώρρα), ως προς την ορθότητα του δρόμου που –εδώ και καιρό- ακολουθούν κάποιοι εκ των κορυφαίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΠΡΩΤΟΝ: Από πού αντλούν το δικαίωμα να ασκούν «θρησκευτική βία» επί μερίδος Ελλήνων πολιτών, με την μορφή προτροπής πολιτικών επιλογών προς «το Χριστεπώνυμο πλήρωμα»; Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτό το θεωρούν σωστό, γιατί δεν το κάνουν προς κάθε κατεύθυνση, με αναφορές προς όσους συμμετέχουν σε κόμματα που υποστηρίζουν την αθεΐα ή άλλες αιρετικές επιλογές;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τι είδους σκεπτικό είναι αυτό που αναφέρουν σύμφωνα με το οποίο, ο Εθνικισμός και η Αρχαιολατρία θεωρούνται απόψεις υπό κατηγορία και διωγμό; Να θυμίσω ότι η Ορθοδοξία, δογματικά και ιστορικά, δεν διεκδικεί την κοσμική εξουσία (με εξαίρεση τον Μακάριο της Κύπρου). Αντιθέτως, πλήθος ορθοδόξων ιερωμένων αγωνίσθηκε και θυσιάσθηκε για ότι το Έθνος των Ελλήνων εκπροσωπεί. Αντιστοίχως δε, πλήθος Εθνικιστών και λατρών της ελληνικής αρχαιότητας, αγωνίσθηκαν για την διάσωση της Ορθοδοξίας, προσφέροντες περιουσίες και ζωή.
Σήμερα, η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν χρειάζονται εσφαλμένες επιλογές τύπου αναθέματος του Βενιζέλου ή «αναθέματος» του Καζαντζάκη. Και αυτό, καλόν θα ήτο να το θυμούνται οι άγιοι Πατέρες.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
«Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία: […] έγινε αναφορά στην οργάνωση Ε.ΣΥ. – Ελλήνων Συνέλευσις, για την οποία εγκαίρως η Ιερά Σύνοδος δια του από 7ης Μαρτίου 2016 Εγκυκλίου Σημειώματός της ενημέρωσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον αμφιλεγόμενο, έντονα εθνικιστικό, αντιεκκλησιαστικό και αρχαιολατρικό χαρακτήρα και τον ρατσιστικό λόγο της.
Δια του ιδίου Εγκλυκλίου Σημειώματος είχαν προτραπεί οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, οι Κληρικοί και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα “όπως απέχουν από εκδηλώσεις τοιούτων οργανώσεων και μη ενθαρρύνουν ή υποστηρίζουν παρομοίας πρωτοβουλίας”.
Η Δ.Ι.Σ. επισημαίνει επίσης ότι οι ρασοφόροι, οι οποίοι εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης ως υποστηρικτές της οργανώσεως, δεν τυγχάνουν κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

«Αποστολή των αντιπροσώπων του Θεού, επί της γης, δεν είναι ο αποκλεισμός αλλά η προσέγγιση», όπως μου είπε κάποτε ένας μεγάλος (εκλιπών) Ιεράρχης. Και θα συμπληρώσω εγώ «ας μη μπλέκουμε τα του Θεού με τα των ανθρώπων». Η θρησκευτική πίστη είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: