Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πόσες θερμίδες μας στοιχίζει η ζάχαρη σε καφέ/τσάι;

Περισσότερα από 160 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πίνουν καφέ ή τσάι σε καθημερινή βάση και οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν ζάχαρη, κρέμα, σιρόπια με γεύσεις ή άλλα θερμιδογόνα πρόσθετα για να δώσουν γεύση και γλύκα στο ρόφημά τους. Αυτό όμως τους στοιχίζει ακριβά σε θερμίδες.


Τα δύο τρίτα όσων πίνων καφέ και το το ένα τρίτο όσων πίνουν τσάι, βάζουν ζάχαρη, κρέμα, πρόσθετα γεύσης ή άλλα πρόσθετα πλούσια σε θερμίδες στα ροφήματά τους. "Αυτά τα πρόσθετα είναι συχνά πυκνά σε ενέργεια και λίπος και φτωχά σε θρεπτική αξία”, σημείωσε o καθηγητής Ruopeng An, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 13.185 καταναλωτές καφέ και 6.215 καταναλωτές τσαγιού, διήρκησε 12 χρόνια και βρήκε ότι όσοι πίνουν τσάι, βάζουν κατά κανόνα λιγότερες γλυκαντικές ουσίες στο τσάι τους, ενώ πολλοί δεν βάζουν απολύτως τίποτα.

Aυτοί που πίνουν τον καφέ τους σκέτο, καταναλώνουν κατά κανόνα 69 θερμίδες λιγότερες ημερησίως, σε σχέση με εκείνους που προσθέτουν γλυκαντικές ύλες, κρέμα ή άλλες ουσίες, σημείωσε o An. Περισσότερο από το 60% αυτών των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη, με το λίπος να συνηγορεί για τις περισσότερες από τις εξτρά θερμίδες.
"Σε σχέση με εκείνους που δεν προσθέτουν τίποτα στο τσάι τους, εκείνοι που προσθέτουν θερμιδογόνες ουσίες έχουν μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη κατά 43 θερμίδες, με το 85% αυτών των έξτρα θερμίδων να προέρχονται από τη ζάχαρη", σημείωσε o An.

Οι ημερήσιες υπερβάσεις μοιάζουν αμελητέες, αλλά οι έξτρα θερμίδες κάθε μέρα μπορούν να σας οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αύξηση του βάρους σας, σημείωσε η An.

"Tα ευρήματά μας δείχνουν ότι εκείνοι που πίνουν πολύ καφέ και τσάι χρησιμοποιύν συνήθως ζάχαρη και θερμιδογόνα πρόσθετα για να βελτιώσουν τη γεύση των ροφημάτων τους, πιθανότατα χωρίς να συνειδητοποιούν τις θερμιδικές και τις διατροφικές ‘συνέπειες’", τόνισε ο An.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: