Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνες τροφές για το κατοικίδιό σας

Μπορεί να θεωρείτε τον σκύλο ή τη γάτα σας μέλος της οικογένειάς σας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και άνθρωποι. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι δεν αρκεί να φροντίζετε να μην έχουν πρόσβαση σε χημικά και απορρυπαντικά, όπως θα κάνατε με ένα παιδί. Υπάρχουν τροφές που βρίσκονται στο σπίτι μας, που ενώ είναι απολύτως αβλαβείς για τον άνθρωπο, για τον τετράποδο φίλο σας μπορούν να αποβούν μοιραίες. Αν υποψιαστείτε λοιπόν ότι ο σκύλος ή η γάτα σας κατανάλωσε κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο:


Κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα
Τα οφέλη του σκόρδου και των υπολοίπων παρεμφερών τροφών, όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα, στην υγεία του ανθρώπου, είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα κατοικίδιά σας, αφού οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου ή της γάτας σας, προκαλώντας μεταξύ άλλων, αναιμία ή νεφρική βλάβη. Αν ο σκύλος ή η γάτα σας εμφανίσει ξαφνική αδυναμία και διαταραχή στο στομάχι, ίσως έχει καταναλώσει κρεμμύδι, σκόρδο ή πράσο. Ιδίως αν είναι ωμά, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα μαγειρεμένα δεν προκαλούν προβλήματα.
Σοκολάτα
Τα σκυλιά (και οι άνθρωποι) τη λατρεύουν, για τα πρώτα όμως μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία. H πιο τοξική μάλιστα για τα σκυλιά είναι η κουβερτούρα, ακολουθεί η μαύρη σοκολάτα, ενώ η γάλακτος θεωρείται πιο «αθώα», όχι όμως και ακίνδυνη.
Το κακάο που περιέχει η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μία χημική ουσία που είναι τοξική για τα μικρά ζώα. Mπορεί να προκαλέσει ταχύπνοια, διαταραχές του Κεντρκού Νευρικού Συστήματος, εμετούς, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Η μόνη σοκολάτα που μπορείτε να δώσετε σχετικά άφοβα στο κατοικίδιό σας είναι η λευκή σοκολάτα. Δεν περιέχει κακάο- ως εκ τούτου περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης.
Σταφίδες και σταφύλι
Παρόλο που το γιατί δεν έχει ακόμη απαντηθεί, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους. Τα συμπτώματα από την κατανάλωσή τους είναι συνήθως εμετός και διάρροια, εντός ενός 24ώρου από τη στιγμή που καταναλώθηκαν.
Macadamia
Aρκούν 5-6 macadamia για να σκοτώσουν έναν σκύλο! Η θανατηφόρος δράση του συγκεκριμένου ξηρού καρπού οφείλεται σε μια άγνωστη τοξίνη που περιέχει, η οποία προκαλεί κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις, εμέτους και προβλήματα στη βάδιση.
Πολύ δραματικά και τρομακτικά συμπτώματα, αλλά ευτυχώς πλήρως αναστρέψιμα, αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να μεταβολίσουν την ξυλιτόλη που περιέχουν οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η ξυλιτόλη επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και στη συνέχεια πέφτουν τόσο απότομα, που μπορεί να πεθάνουν από αυτό. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και σε βλάβη στο ήπαρ σε μοιραία επίπεδα.
Κουκούτσια από φρούτα
Τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα κεράσια, ακόμη και από τα μήλα, συνιστούν απειλή για το κατοικιδιό σας, όχι μόνο γιατί μπορεί να πνιγεί, αλλά και γιατί μπορεί να φράξουν το έντερό του. Τα κουκούτσια περιέχουν επίσης κυανογενείς γλυκοζίτες, συστατικά που μοιάζουν με το κυάνιο και μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή, σιελλόρροια, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και κώμα.
Φαγητό που έχει μουχλιάσει
Αν ο σκύλος σας βρει στα σκουπίδια και καταναλώσει μουχλιασμένο τυρί, μπορεί να εμφανίσει νευρολογικά προβλήματα, όπως τρέμουλο. Το κατοικιδιό σας κινδυνεύει επίσης από τοξικότητα, αν καταναλώσει μουχλιασμένο ψωμί, ζυμαρικά, τυρί, ξηρούς καρπούς κ.ά., εμφανίζοντας συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, εμέτους, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.
Καφέ
Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώων και μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία.
Αβοκάντο
Αν και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που θεωρούνται ιδιαιτέρως επωφελή, για τα κατοικίδιά σας το πλούσιο σε λίπος αβοκάντο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, εμετούς, ακόμη και παγκρεατίτιδα.
Φυτά
Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μας κάνουν να αναπνέουμε καλύτερα, απελευθερώνοντας οξυγόνο και δεσμεύοντας επικίνδυνα χημικά από την ατμόσφαιρα, όπως οι φορμαλδεΰδες, αν όμως ο σκύλος ή η γάτα σας αρχίσει να τα τρώει, αυτό μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο. Tα 5 πιο επικίνδυνα φυτά είναι η αζαλέα, η πικροδάφνη, οι κρίνοι, η κύκας και ο ρίκινος. Κάποια σημάδια ότι το κατοικίδιό σας έχει φάει φυτά είναι ο εμετός, η διάρροια, η συχνοουρία και η κατανάλωση πολύ νερού.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: