Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Οι κατάλληλες ράτσες σκύλου για αφεντικά που... τρέχουν

Πολλοί γιατροί όταν πρέπει να συστήσουν σε κάποιον ασθενή να βάλει την άσκηση στη ζωή του, τον συμβουλεύουν να πάρει σκύλο και να πηγαίνει βόλτες μαζί του ή και να τρέχει μαζί του. Είναι δεκάδες εκείνοι που ομολογούν ότι έχασαν βάρος και κέρδισαν τη χαμένη τους ευεξία, όταν πήραν σκύλο και άρχισαν πηγαίνουν μαζί περίπατο ή για τρέξιμο. Ο σκύλος δεν είναι επομένως απλώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι και ο καλύτερος φίλος του στο τρέξιμο!


Έρευνα έχει αποδείξει με στοιχεία ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν περισσότερο από όσους δεν έχουν τετράποδο φίλο- τέσσερις βόλτες την εβδομάδα με τον σκύλο σας, συνεπάγονται περίπου 160 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Physical Activity & Health. Ας δούμε όμως ποιες ράτσες σκύλων είναι οι καλύτερες για τρέξιμο και παιχνίδι.

Τζακ Ράσελ Τεριέ
Είναι πραγματικά ακούραστο. Μπορεί να είναι μικρό, αλλά έχει ανεξάντλητη ενέργεια. Θα σας εξαντλήσουν και εκείνα θα συνεχίσουν να κινούνται. Προσοχή όμως! Πρέπει να του βρείτε τρόπους να αλληλεπιδράτε μαζί του, αλλιώς θα βρει δικούς του τρόπους να διασκεδάσει- π.χ. να φάει τα έπιπλά σας. Παρόλο που μπορεί να μην είναι ιδανικά για έντονα σπριντ, μπορείτε να παίξετε μαζί του παίζοντας κυνηγητό. Λόγω των ισχυρών κυνηγετικών της ενστίκτων, η συγκεκριμένη ράτσα θα τρέξει πολύ γρήγορα αν δει μικρά ζωάκια, όπως σκοιουράκια ή ποντίκια, επομένως έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο.
Λαμπραντόρ
Έχουν απεριόριστο ενθουσιασμό για ό,τι κάνουν, είτε κολυμπούν, είτε τρέχουν, είτε παίζουν φρίσμπι στο πάρκο. Είναι ιδανικοί σύντροφοι για το κυνήγι, το ψάρεμα, την πεζοπορία. Η επιθυμία τους να είναι μαζί σας είναι η πηγή αυτού του ενθουσιασμού. Είναι μια πολύ εύκολη στην εκπαίδευσή της ράτσα και μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως.
Βίζλα
Αυτή η ουγγρική κυνηγετική ράτσα, είναι ιδιαιτέρως ενεργή. Χαίρονται πάρα πολύ όταν βγαίνουν έξω και θα σας βοηθήσουν να μείνετε και εσείς ενεργοί. Θα αγαπήσουν οποιαδήποτε ευκαιρία δραστηριότητας τους προσφέρετε, αλλά αυτό που αγαπούν περισσότερο από όλα είναι το γρήγορο τρέξιμο. Θα γίνουν οι ιδανικοί σας σύντροφοι στο τρέξιμο, είτε τρέχετε γρήγορα, είτε διανύετε τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις με σταθερό ρυθμό. Έχετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται καθημερινή άσκηση, αν λοιπόν δεν το έχετε και πολύ με τον αθλητισμό, το βίζλα δεν είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς.
Χάσκι
Αν σκεφθεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ράτσα αναπτύχθηκε για να σέρνει έλκηθρα, μιλάμε για μια ράτσα υπεραθλητών. Έχει απίστευτες αντοχές και μπορεί να ανταποκριθεί και σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Επειδή έχουν ανεξάρτητη φύση, μπορεί να είναι λίγο πεισματάρικα όσον αφορά στις διαταγές και θα πρέπει να είστε λίγο πιο επίμονοι με την επαίδευσή τους.
Γκόλντεν Ρετρίβερ
Όπως και τα λαμπραντόρ, τα γκόλντεν ρετρίβερ είναι πολύ πρόθυμα να σας ικανοποιήσουν και έχουν την ενέργεια να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη γκάμα από δραστηριότητες. Τζόγκινκ, κολύμπι και πεζοπορία αποτελούν ιδανικές δραστηριότητες για αυτή τη ράτσα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των γκόλντεν ρετρίβερ είναι ότι είναι ιδιαιτέρως υπάκουα.
Είναι επίσης πολύ έξυπνα, άρα ιδανικά για κάποιον που αποκτά για πρώτη φορά σκύλο και δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση.
Σπρίνγκερ Σπάνιελ
Αγαπημένη ράτσα για τους κυνηγούς, αναπτύχθηκε γύρω στα 1600, για να εντοπίζει, να επαναφέρει και να δείχνει το θήραμα, υπό οποιεδήποτε καιρικές συνθήκες. Η ανεξάντλητη ενέργειά του, το καθιστά εξαιρετικό για μεγάλες βόλτες, κυνηγητό, αλλά και κολύμπι. Είναι επίσης μια πολύ καλή, αγαπησιάρικη ράτσα, που αγαπά τις αγκαλιές, άρα είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Μπιγκλ
Κατάλληλο για μεγάλες βόλτες, ελαφρύ jogging και κυνήγι. Πρόκειται για έναν πολύ καλό κυνηγό. Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε την καθημερινή του άσκηση, γιατί τα ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειάς τους πρέπει να εκτονώνονται. Είναι πολύ περίεργα και ακολουθούν τη μύτη τους, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχετε δεμένο με λουρί, όταν εξερευνάτε μαζί μία άγνωστη περιοχή- διαφορετικά δεν θα διστάσει να “εξαφανιστεί”, κυνηγώντας μία νέα μυρωδιά.
Δαλματίας
Εκτός από πολύ όμορφη, η συγκεκριμένη ράτσα, αναπτύχθηκε για να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Λεπτά αλλά μυώδη, τα σκυλιά αυτά μπορούν να τρέξουν γρήγορα και για πολλή ώρα. Είναι επίσης πολύ κοινωνικά και τα πηγαίνουν καλά με όλους.
Πουντλ
H εμφάνισή τους ξεγελά. Αυτά τα σκυλιά μοιάζουν περισσότερο «σαλονιού» και οι περισσότεροι δεν μπορούν να τα φανταστούν να τρέχουν μαζί με το αφεντικό τους. Κι όμως. Αυτά τα σκυλιά τα κάνουν όλα! Τρέχουν, κολυμπούν, χοροπηδούν, επαναφέρουν! Αρκεί να τους το ζητήσετε! Η συγκεκριμένη ράτσα αναπτύχθηκε στη Γερμανία για να επαναφέρει πάπιες, πρόκειται επομένως για μια ράτσα, που όσο κι αν φαίνεται “καθώς πρέπει”, δεν φοβάται να λερωθεί.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: