Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η ανομία στην εξουσία

της Μελίνας Δασκαλάκη*

Την Δευτέρα το βράδυ κι ενώ η πόλη προσπαθεί να ξεχαστεί πρόσκαιρα στην απατηλή λάμψη των Χριστουγέννων, μια ομάδα 50 ανθρώπων βγήκαν από το κτήριο του Πολυτεχνείου, και αφού ακινητοποίησαν όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία τρόλλεϋ, τα άδειασαν από τους κατάπληκτους επιβάτες τους και τους έβαλαν φωτιά.
Αυτοί οι 50 κατοικοεδρεύουν μέσα στο Πολυτεχνείο, το οποίο παράνομα κατέλαβαν για τελευταία φορά στις 17 Νοεμβρίου φέτος, που όμως είχε καταληφθεί ξανά τον Μάρτιο, και που γενικά εδώ και μερικά χρόνια τελεί διαρκώς σε κατάληψη με μικρά διαλείμματα. Μέσα στο χώρο του Ιδρύματος οι γνωστοί-διόλου-άγνωστοι έχουν εγκαταστήσει υπολογιστές και εξυπηρετητές (servers) και με αυτούς επικοινωνούν στο διαδίκτυο (στο indymedia αλλά και στο dark net) τα παράνομα και εγκληματικά σχέδιά τους και από εκεί οργανώνουν την παράνομη και εγκληματική δράση τους.


Εκεί ανενόχλητοι συγκεντρώνουν μπουκάλια μπύρας που υποθέτω προηγουμένως κατανάλωσαν ξαποσταίνοντας από την επανάσταση, τα βάζουν σε σειρά, και ετοιμάζουν μολότωφ. Εκεί παρασκευάζουν, αποθηκεύουν και εμπορεύονται διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες. Εκεί συγκεντρώνουν όπλα, καδρόνια, σπρέι, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες και ό,τι χρειάζεται για την επόμενη επιδρομή τους στην πόλη.
Εκεί, στο πιο προβεβλημένο και κεντρικό σημείο της πόλης, είναι δηλαδή το επιχειρησιακό κέντρο, το κρησφύγετο μιας παράνομης και εγκληματικής οργάνωσης που από εκεί ελέγχει, έχει κατ’ ουσίαν καταλάβει, ένα μέρος της πόλης. 
Για σκεφτείτε λίγο: Μια ανάσα δίπλα από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας, από την Ναυαρχίδα του Πολιτισμού και του Τουρισμού στην Αθήνα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι εγκατεστημένοι ένοπλοι αντάρτες των πόλεων, κυρίαρχοι μέσα στην δική τους επικράτεια, που συνεχώς διευρύνεται: Από το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ, στα Εξάρχεια και μέχρι το Πανεπιστήμιο και την Νομική!
Η Ελληνική Αστυνομία σε κάθε κατάληψη εκδίδει ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία της (!!!) και τον φόβο της (!!!) ότι το Πολυτεχνείο μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για επιθέσεις με μολότωφ’. Αλλά η ‘έκφραση ανησυχίας’ είναι δουλειά όχι της Αστυνομίας, ούτε της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι δουλειά της αντιπολίτευσης, άντε και της μαμάς μου αν ερωτηθεί στον δρόμο από κανένα δημοσιογράφο.
Η Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία έχουν καθήκον και ευθύνη να αποτρέψουν αυτό να συμβεί, και όχι να εκφράζουν την ανησυχία τους. Η Αστυνομία έχει την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών. Η Αστυνομία εγγυάται την κυριαρχία του Κράτους στο εσωτερικό του, όπου αυτή αμφισβητείται ή απειλείται. Η Κυβέρνηση φροντίζει ώστε η Αστυνομία να κάνει την δουλειά της.
Την ίδια στιγμή που η Αστυνομία περίφροντις εκφράζει φόβους και ανησυχίες μη κάνοντας τίποτα, την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής κ. Δ. Σπινέλλης καταγγέλλει ότι επειδή φωτογράφησε την αυτοκινητοπομπή του Πρωθυπουργού τον σταμάτησε η Ασφάλεια, έψαξαν την τσάντα του, πήραν την ταυτότητά του, αξίωσαν να δουν τις φωτογραφίες και τον ανάγκασαν να διαγράψει αυτές της αυτοκινητοπομπής. Εδώ η Αστυνομία δεν είχε ούτε ανησυχία, ούτε φόβους. Έδρασε άμεσα και απέτρεψε το μέγα έγκλημα να φωτογραφίζεται από πολίτη ο κ. Πρωθυπουργός.
Ενώ η πόλη παραδίδεται στην ανομία, η Αστυνομία συμπεριφέρεται όχι ως εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους, αλλά σαν μπράβοι της εξουσίας. Για την επιλογή της αυτή δεν αμφιβάλλει κανείς ότι υπακούει σε συγκεκριμένες κυβερνητικές εντολές. Αν δεν συνέβαινε αυτό, ο Υπουργός θα ζητούσε την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας την επομένη ημέρα. Όχι μόνο τέτοια παραίτηση δεν ζητήθηκε, αλλά αντίθετα η σημερινή Κυβέρνηση κατηγορεί τις προηγούμενες για επεισόδια επί των ημερών τους, τότε που ως αντιπολίτευση κανάκευε και κάλυπτε όσους συμμετείχαν σε αυτά. Είναι φανερό ότι ο κ. Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβέρνησής του αισθάνονται διαχρονικά ασυνήθιστα κοντά ψυχικά στους καταληψίες, αντιεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες που έχουν καταλάβει την πόλη.
Ίσως το πρόβλημα τελικά να μην είναι απλώς ότι η πόλη έχει παραδοθεί στην ανομία, αλλά ότι και η εξουσία έχει παραδοθεί σε αυτήν.
*Η κ. Μελίνα Δασκαλάκη
είναι δικηγόρος,
Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων
και Αντιπρόεδρος της Δράσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: