Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Η επιθετικότητα της γάτας

Η επιθετικότητα προς τους ανθρώπους δεν είναι συνηθισμένο πρόβλημα στις γάτες και ακόμα και αν παρουσιαστεί σπάνια προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς. Το σημαντικό είναι ο λόγος που ωθεί τη γάτα σας στην επιθετικότητα. Είναι δυσαρεστημένη ή απλώς παίζει;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιθετικότητας που εκδηλώνουν τα ζώα και η γάτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάποιες μορφές επιθετικότητας θεωρούνται ως φυσιολογική συμπεριφορά, όπως όταν η γάτα σας κυνηγάει μία ξένη γάτα για να τη διώξει από τον κήπο ή όταν μία θηλυκή γάτα με μικρά διώχνει πιθανούς εισβολείς. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα "επιθετικότητας" είναι γνωστό ως το σύνδρομο "χάδι και δάγκωμα".


Όταν χαϊδεύετε τη γάτα σας, γυρίζει και σας δαγκώνει ή επιτίθεται στο χέρι σας, αρπάζοντας τον καρπό σας με τα μπροστινά της πόδια και κλωτσώντας το με τα πίσω. Κάποιες γάτες επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο μόνο όταν τους γαργαλάτε την κοιλιά, ενώ άλλες αντεπιτίθενται όταν τις χαϊδεύετε στο κεφάλι.
Σκεφθείτε τη γάτα να κάθεται στην αγκαλιά σας και να τη χαϊδεύετε. Πρέπει να είναι πολύ ήρεμη και να σας εμπιστεύεται για να καθίσει σε αυτή τη θέση. Με κάποιες γάτες αυτό είναι λίγο επικίνδυνο, εκεί που χαλαρώνουν, ξαφνικά αισθάνονται ευάλωτες. Όταν έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα ασφάλειας και φόβου, αντιδρούν επιθετικά για άμυνα και αρπάζουν το χέρι που τις χαϊδεύει. Τότε, συνήθως θα φύγουν από την αγκαλιά σας και θα καθίσουν να γλειφτούν για να ηρεμήσουν.
Το να δέχεται η γάτα το χάδι είναι κάτι επίκτητο και όχι έμφυτο και κάποιες γάτες μπορεί από τη φύση τους να αντιδρούν περισσότερο από άλλες. Όσο μεγαλώνουν, θα γίνονται πιο ήρεμες. Οι νεαρές γάτες εξάπτονται πιο εύκολα και ξεσπούν στο άτομο που τις χαϊδεύει. Άλλες μπορεί να μην είχαν επαφή με ανθρώπους στην κρίσιμη εποχή της κοινωνικής τους ανάπτυξης πριν την ηλικία των οκτώ εβδομάδων και να δυσκολεύονται να δεχτούν τη σωματική επαφή.
Κάντε την να νιώσει ασφάλεια

Πρέπει να προσπαθήσετε να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει πιο ασφαλής με τη σωματική επαφή. Καθίστε ήρεμα με τη γάτα κάπου που δε θα σας διακόψουν και δημιουργείστε μία πολύ ήρεμη ατμόσφαιρα. Το χάδι θα πρέπει να είναι πολύ σύντομο. Σταματήστε προτού η γάτα προλάβει να αντιδράσει. Προσπαθήστε να μην προκαλέσετε την αντίδρασή της. Σταματήστε να τη χαϊδεύετε αν παρατηρήσετε ότι τραβιέται απότομα ή τα αυτιά της κοιτάζουν προς τα πίσω, αν οι κόρες της διαστέλλονται ή είναι σφιγμένη. Επιβραβεύστε τη γάτα σας με φαγητό και επαινέστε την που συμπεριφέρθηκε τόσο ήρεμα. Μην τιμωρείτε ποτέ τη γάτα γιατί έτσι θα ενισχύσετε την ιδέα ότι είστε απειλή για αυτήν.
Συσσωρευμένη επιθετικότητα;

Μερικές φορές οι γάτες ξεπερνούν την αντιδραστική επιθετικότητα και περνούν στην προληπτική επιθετικότητα. Επιτίθενται στους ιδιοκτήτες τους καθώς περνούν δίπλα τους ή δεν τους αφήνουν να πάνε σε κάποια μέρη του σπιτιού. Πολύ συχνά το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σε γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και μπορεί να είναι ένα είδος συσσωρευμένης ενέργειας. Οι γάτες που παρακολουθούν πουλιά από το παράθυρο εξάπτονται αλλά δεν έχουν τρόπο να εκφράσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Εάν τυχόν εκείνη τη στιγμή περάσει από δίπλα τους ο ιδιοκτήτης τους, η κίνηση πυροδοτεί μία κυνηγετική ή αμυντική συμπεριφορά και επιτίθενται. Όσοι έχουν τέτοιες γάτες μπορούν να τις βοηθήσουν να διοχετεύουν μέρος αυτής της ενέργειας και να τις επιτρέψουν να βγάλουν τα κυνηγητικά τους ένστικτα κυρίως αν ζουν μόνιμα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να τους πάρετε καινούρια παιχνίδια, αντικείμενα για να σκαρφαλώνουν και να παίζουν πάνω σε αυτά. Μπορείτε να παίζετε παιχνίδια κυνηγιού, δένοντας αντικείμενα στην άκρη ενός σπάγκου και να μάθετε στη γάτα σας να ψάχνει το φαγητό της μέσα στο σπίτι, αντί να της το σερβίρετε απευθείας στο μπωλ.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: