Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεκίνησε η ανάρτηση Δασικών Χαρτών της Πελοποννήσου. Κίνδυνος για την γη των Μανιατών

Ξεκίνησε από τις δασικές υπηρεσίες, ύστερα από πέντε χρόνια απραξίας, το πρόγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών ανά την επικράτεια για 33 νομούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου του δασικού χάρτη που τους αφορά. 
Οι προηγούμενες, λιγοστές αναρτήσεις είχαν γίνει το 2011, ενώ οι κυρώσεις δασικών χαρτών, «εργαλείο» θωράκισης των δασικών οικοσυστημάτων (οριοθετούν και καταγράφουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις) παραμένουν μια μεγάλη εκκρεμότητα από... ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Οι δασικοί χάρτες που προγραμματίζεται να αναρτηθούν αντιπροσωπεύουν το 37% των ήδη «έτοιμων» χαρτών που λογαριάζεται πως αντιπροσωπεύουν το 54,58% της έκτασης της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Οι πρώτες αναρτήσεις αφορούν τους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Πιερίας και Καβάλας. Σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2017, θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για περιοχές της Εύβοιας, του Έβρου, της Κοζάνης, της Πέλλας, του Ηρακλείου και της Φθιώτιδας.

Σταδιακά και έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες για περιοχές των εξής περιφερειακών ενοτήτων: Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αθηνών, Ροδόπης, Δράμας, Πρέβεζας, Φλώρινας, Αρκαδίας, Λέσβου, Δωδεκανήσου, Σάμου, Λακωνίας, Λάρισας, Κυκλάδων, Χίου, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Μαγνησίας, Χαλκιδικής και Ξάνθης.

Οι δασικοί χάρτες αναρτώνται ψηφιακά σε ειδικό διαδικτυακό τόπο με σκοπό να ελέγξουν οι πολίτες τις ιδιοκτησίες τους και να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, όπως αποτυπώνεται η ιδιοκτησία τους στον δασικό χάρτη. Οι αντιρρήσεις αυτές, μετά την καταβολή ειδικού τέλους, εξετάζονται στη συνέχεια από τριμελείς επιτροπές που συστήνονται ανά περιοχή, τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία για την υποβολή μιας αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι 60 ημερολογιακές ημέρες και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: