Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μπορούν τα ζώα να προβλέψουν τον σεισμό;

Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποιούν ζώα σε μια προσπάθεια πρόβλεψης σεισμών, όπως αναφέρει το Modern Express.
Συγκεκριμένα, σεισμολόγοι στη Nanjing, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Jiangsu, έχουν δημιουργήσει επτά κέντρα παρατήρησης μέσα σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα ζώων, παρακολουθώντας στενά τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων.


«Τα ζώα μερικές φορές στρεσάρονται πριν από ένα σεισμό», τονίζει ο Zhao Bing, επικεφαλής του Σεισμολογικού Γραφείου. Αλλά η περιστασιακή αλλαγή στη συμπεριφορά ενός ζώου χρειάζεται να διασταυρωθεί γιατί μπορεί να αποτελεί «λάθος» συναγερμό. Για παράδειγμα τα πουλιά μπορούν να γίνουν «νευρικά» εάν κουνάνε τις ουρές τους όπως κάνουν οι σκύλοι. «Σε ένα τέτοιο σημάδι πρέπει να δώσουμε προσοχή» αναφέρει ο Shen Zhijun.
Όπως αναφέρει το BBC, και παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει την ενδεχόμενη ικανότητα των ζώων να καταλαβαίνουν έγκαιρα την σεισμική δραστηριότητα. Το 2011, επιστήμονες τόνιζαν ότι τα ζώα μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύουν χημικές μεταβολές στα υπόγεια ύδατα που προηγούνται του σεισμού. Η μελέτη τους είχε λάβει χώρα στην ιταλική πόλη L'Aquila κάποιες ημέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: