Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τοξική για τα παιδιά η υγρή νικοτίνη των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Διασωληνωμένο στην εντατική κατέληξε ένα 6χρονο παιδί, που κατά λάθος ήπιε την υγρή νικοτίνη που οι γονείς της χρησιμοποιούσαν για τα ηλεκτρονικά τους τσιγάρα, αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Emergency Medicine.


"Η υγρή νικοτίνη είναι συμπυκνωμένη και αυτό την κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά", τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Matthew Noble, από το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. "Στο συγκεκριμένο περιστατικό, το κοριτσάκι έχασε τις αισθήσεις του αμέσως μόλις ήπιε τη νικοτίνη και παρά το γεγονός ότι οι γονείς της αντέδρασαν άμεσα και έφτασε πολύ γρήγορα στις πρώτες βοήθειες, χρειάστηκε και πάλι τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Αν οι συνθήκες ήταν λίγο διαφορετικές, θα είχαμε τραγική κατάληξη". Ακόμη και όταν πια βγήκε από την εντατική, το κορίτσι είχε τάση προς έμετο, ίδρωνε υπερβολικά και οι μύες της έκαναν σύσπαση.
Η μητέτα του παιδιού είχε μεταφέρει μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι από παυσίπονο την υγρή νικοτίνη που χρησιμοποιούσε για το ηλεκτρονικό της τσιγάρο. Ο πατέρας, μην γνωρίζοντας ότι το μπουκάλι είχε άλλο περιεχόμενο και όχι παυσίπονο, χορήγησε στο κοριτσάκι μία δόση σιροπιού για να το ανακουφίσει που είχε στραμπουλήξει τον αστράγαλό της. Ευτυχώς, η αντίδραση των γονέων ήταν άμεση- ειδοποίησαν το Κέντρο Δηλητηριάσεων και το ασθενοφόρο μέσα σε 5 λεπτά.
"Όσο η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξαπλώνεται, τα παιδιά βρίσκονται σε αυξανόμενο κίνδυνο έκθεσης σε τοξικότητα", σημείωσε ο Δρ Noble.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: