Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τετράποδα: Πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε!

Ποιο είναι το πιο έξυπνο είδος στον κόσμο; Αν νομίζετε πως είναι ο άνθρωπος κάνετε λάθος.
Ο Frans de Waal, πρωτευοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο δίνει εκατοντάδες παραδείγματα ευφυΐας από ζώα. Οι χιμπατζήδες, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να νικήσουν τον άνθρωπο στην ανάκληση μιας σειράς από αριθμούς, που τους παρουσιάστηκαν για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.


Τα χταπόδια μπορούν να μάθουν να ανοίγουν μπουκάλια, ενώ πολλά άλλα είδη μπορούν να κάνουν πράγματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε: οι νυχτερίδες μπορούν να χαρτογραφήσουν τον χώρο, χρησιμοποιώντας ηχοεντοπισμό, τα πουλιά διαθέτουν σύνθετους μηχανισμούς πτήσης και προσγείωσης, ακόμη και τα τσιμπούρια μπορούν να εντοπίζουν τα θηλαστικά, από τη μυρωδιά του βουτυρικού οξέος.
Ο De Waal δήλωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που αναγνωρίζει τη συνθετότητα της νοητικής ικανότητας των ζώων.
"Σχεδόν κάθε εβδομάδα εμφανίζονται νέα δεδομένα σχετικά με την εξελιγμένη γνώση, συνοδευόμενα συνήθως με βίντεο που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα". "Ακούμε ότι οι ποντικοί μετανιώνουν για τις αποφάσεις τους, ότι τα κοράκια κατασκευάζουν εργαλεία, ότι τα χταπόδια αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και ότι ειδικοί νευρώνες επιτρέπουν στις μαϊμούδες να μαθαίνουν η μία από τα λάθη της άλλης. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν τα ζώα πια, ούτε καν στη λογική που άλλοτε θεωρείτο σήμα κατατεθέν των ανθρώπων".
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι επίσης εντυπωσιακό το πόσο άλλα παρόμοια είναι κάποια άλλα είδη με τον άνθρωπο. Οι χιμπατζήδες, για παράδειγμα, έχουν το ίδιο DNA με τους ανθρώπους, σε ποσοσοστό 99%. Ο De Waal περιγράφει μεταξύ άλλων, την περίπτωση ενός θηλυκού χιμπατζή με το όνομα Kuif, που έμαθε να ταΐζει ένα υιοθετημένο μωρό με μπιμπερό και ήξερε πότε έπρεπε να αποσύρει το μπιμπερό όταν το πηθικάκι ήθελε να ρευτεί.
Στην πραγματικότητα, κάθε είδος έχει ένα σύστημα που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο σε αυτά που θέλει να κάνει, κάτι που κάνει τις συγκρίσεις ευφυΐας μεταξύ των διαφόρων ειδών ανούσιες.
“Είναι άδικο να ψάχνουμε αν ένας σκίουρος μπορεί να μετρήσει μέχρι το δέκα, με δεδομένο ότι δεν του χρειάζεται. Ο σκίουρος είναι εξαιρετικός στο να βρίσκει καρπούς, παρόλο που και κάποια πουλιά είναι εξαιρετικά σε αυτό”, σημείωσε ο Waal.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: