Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τι λέει η υγεία του σκύλου σας, για... τη δική σας υγεία;

Προσθήκη λεζάντας
Έχετε παρατηρήσει ότι κατοικίδια και ιδιοκτήτες αρχίζουν και μοιάζουν με τα χρόνια-  στις συνήθειες, στη συμπεριφορά αλλά και στη διάπλαση; Γνωρίζατε ότι η φυσική κατάσταση του σκύλου σας, αποτελεί καθρέφτη της δικής σας φυσικής κατάστασης και υγείας; Nα τι μπορείτε να μάθετε αν προσέχετε τη συμπεριφορά και παρατηρείτε την υγεία του πιστού σας φίλου:


Αν ο σκύλος σας έχει στρες, ελέξτε τα επίπεδα του δικού σας άγχους.
Τις περισσότερες φορές, το άγχος του σκύλου σας είναι αντικατοπρισμός του δικού σας άγχους. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lincoln της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, βρήκε ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν εκφράσεις του προσώπου και στοιχεία της φωνής και να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Ακόμη και οι φοβίες σας μπορούν να “περάσουν” στον σκύλο σας. Αν, για παράδειγμα, τινάζεστε από φόβο σε μια καταιγίδα, τότε και ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει φοβία για τους κεραυνούς.
Αν ξύνεται συχνότερα, μήπως κι εσείς φτερνίζεστε πιο συχνά από ό,τι συνήθως;
Το υπερβολικό ξύσιμο για τους σκύλους και το υπερβολικό γλείψιμο για τις γάτες, ίσως είναι σημάδι κάποιας αλλεργίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Αν το ίδιο διάστημα “πιάνετε” κι εσείς τον εαυτό σας να φτερνίζεται ή να βήχει χωρίς λόγο, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα στον χώρο του σπιτιού σας. Γύρη, μούχλα ή σκόνη, είναι οι συνηθέστερες αιτίες.
Εκτός από ελαχιστοποίηση του “ένοχου”αλλεργιογόνου, ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στο κατοικίδιό σας.
Αν ένοχη είναι η γύρη, φροντίστε κάθε φορά που επιστρέφετε από τη βόλτα να σκουπίζετε το τρίχωμα του σκύλου σας με ένα βρεγμένο πανί, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ποδαράκια και στη μουσούδα του. Μετά τη βόλτα, φροντίστε να αλλάζετε κι εσείς ρούχα και να κάνετε ένα ντους.
Αν η αιτία είναι η σκόνη, η ηλεκτρική σκούπα, η συχνή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και το συχνό μπάνιο του σκύλου σας, θα περιορίσει τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Aν στο κατοικίδιό σας εντοπίσετε συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα, μπορεί να σημαίνει ότι στον χώρο που ζείτε υπάρχουν χημικοί ή άλλοι (π.χ. κάπνισμα) ερεθιστικοί παράγοντες.
Αν παχαίνει, ελέγξτε και τις δικές σας διατροφικές συνήθειες
Κάτι σαν “δείξε μου το κατοικίδιό σου να σου πω ποιος είσαι”, δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιδημία της παχυσαρκίας στους ανθρώπους συνοδεύεται από μία αντίστοιχη “επιδημία παχυσαρκίας” στα σκυλιά. Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων σκύλων στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί, το διάστημα 2009-2015 κατά 10%! Τα άτομα που γενικά ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τα ίδια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν και υγιή κατοικίδια.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: