Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Οι σκύλοι αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές εκφράσεις μας

Για πρώτη φορά υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές εκφράσεις ενός ανθρώπου.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το γνώριζαν, αλλά επιβεβαιώνεται και επιστημονικά. Τα σκυλιά μπορούν να ξεχωρίσουν ένα θυμωμένο από ένα χαρούμενο ανθρώπινο πρόσωπο.


Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον καθηγητή κτηνιατρικής Λούντβιχ Χούμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Current Biology, διεξήγαγαν πειράματα με δύο ομάδες 20 σκύλων, στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο.
Οι μισοί σκύλοι αμείβονταν αυτόματα με τροφή κάθε φορά που με την μουσούδα τους ακουμπούσαν σωστά ένα χαρούμενο πρόσωπο, ενώ οι άλλοι μισοί σκύλοι έπαιρναν την αμοιβή τους, όταν αναγνώριζαν σωστά μια θυμωμένη έκφραση. Όπως διαπιστώθηκε οι σκύλοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συναισθηματικές εκφράσεις στο πρόσωπο κάποιου άλλου.
Αυτό το πετυχαίνουν οι σκύλοι όχι μόνο με πρόσωπα ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν, αλλά και εντελώς αγνώστων, αναφέρουν οι επιστήμονες. «Είναι πιθανό οι σκύλοι να κάνουν ακριβώς ό,τι και οι άνθρωποι. Να συσχετίζουν ένα χαρούμενο πρόσωπο με ένα θετικό νόημα και ένα θυμωμένο πρόσωπο με ένα αρνητικό νόημα».

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: