Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Οι επιπτώσεις από την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για τους μη γνωρίζοντες, η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου (υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ) και της Φώφης Γεννηματά (υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), ήταν απρόσμενη. Ακόμη πιο απρόσμενη ήταν η ανακοίνωση ένταξης του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου, υπό την ομπρέλα του σημερινού εκφραστή του κεντροαριστερού χώρου των αστικών κομμάτων.
Για τους γνωρίζοντες όμως, και τα δύο ήταν αναμενόμενα και μόνη άγνωστη παράμετρος ήταν ο χρόνος που θα συμβούν. Η βεβαιότητα για προσφυγή στις κάλπες, μετά τον Μάρτιο, και πάντως εντός του 2017, επιτάχυνε κατά τι τις εξελίξεις.
Η πολιτική δυναμική της νέας αυτής πραγματικότητας εκφράσθηκε αμέσως με αύξηση της δύναμης της κοινοβουλευτικής ομάδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (επάνοδος Γρηγοράκου και προσχώρηση του μουσουλμάνου βουλευτή ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από το Ποτάμι).


Η πολιτική σύμπραξη, εκτιμάται από τους πρωταγωνιστές «της μεγάλης απόφασης» ότι, θα προσδώσει μια πολλαπλασιαστική δυναμική στον εκλογικό συνασπισμό (που όμως σταθερά προχωρά προς την πλήρη ενοποίηση), η οποία θα μεταφρασθεί σε διψήφιο ποσοστό ψήφων. Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει στην κατάκτηση της πολυπόθητης τρίτης θέσης στην ιεράρχηση των κομμάτων που εκπροσωπούνται εντός του κοινοβουλίου και στην εκλογή περισσοτέρων των τριάντα βουλευτών. Άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι, πάντοτε κατά τους επιτελείς των πρωταγωνιστών της πολιτικής σύμπραξης, η πολιτική αναβάθμιση του συνασπισμού σε «υποχρεωτικό κυβερνητική εταίρο» με παράλληλη υπουργοποίηση διψήφιου αριθμού βουλευτών και αναλογική πρόσβαση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό.
Το μεγάλο ζητούμενο για τους πρωτεργάτες της μεγάλης συνένωσης είναι, τώρα, η εκτόνωση των εσωκομματικών αντιρρήσεων που θα υπάρξουν και η επιτυχής σύμπραξη με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς που μορφοποιούνται για να καλύψουν τις πολιτικές ανάγκες «πολιτικά επωνύμων στελεχών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: