Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

H πρόωρη εμμηναρχή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν περίοδο στην ηλικία των 11 ετών ή μικρότερες, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Αν, μάλιστα, δεν έχουν κάνει και παιδιά, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αποκαλύπτει η πρώτη, μεγάλης κλίμακας, πολυεθνική μελέτη που επεχείρησε να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της πρώτης περιόδου και της ηλικίας τη εμμηνόπαυσης, αλλά και με το αν η γυναίκα είχε ή δεν είχε κάνει παιδιά.


Όσες είχαν δει για πρώτη περίοδο στα 11 τους ή και νωρίτερα, είχαν 80% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμγφανίσουν φυσικά εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών, και 30% μεγαλύτερες πιθανότητες από τις γυναίκες που η περ ίοδός τους ξεκίνησε στα 12 ή στα 13, να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση.
Ο γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες και δεν είχαν παιδιά είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Για τις γυναίκες χωρίς παιδιά, ο κίνδυνος εμμηνόπαυσης αυξανόταν πέντε φορές ή δύο φορές σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο μετά τα 12 έτη και εκείνες που είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά.
Η μελέτη, που εξέτασε τουλάχιστον 51.450 γυναίκες, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.
Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Gita Mishra, τόνισε: "Αν τα ευρήματα της μελέτης μας συμπεριληφθούν στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να μπορούν να προετοιμάσουν τις γυναίκες γύρω στα 35 που δεν έχουν παιδιά, που η περίοδός τους ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών ή νωρίτερα, οι γιατροί θα μπροούσαν να κερδίσουν πολύ πολύτιμο χρόνο για να ενημερώσουν αυτές τις γυναίκες για την πιθανότητα της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Οι γιατροί θα πρέπει να εντάσσουν αυτή την πληροφορία στο αναπαραγωγικό ιστορικό των γυναικών, κατά την εκτίμηση του κινδύνου πρόωρης εμμηνόπαυσης, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, και να χαράσσουν στρατηγικές για την πρόληψη χρονίων καταστάσεων, που συνδέονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα”.
Αν λοιπόν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και να διατηρήσουμε την υγεία αυτών των γυναικών στο μέλλον, θα πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπόψη πλέον ως παράγοντα κινδύνου και την πρώιμη εμμηναρχή.
Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, είχαν γενηθεί πριν το 1960, με τα 2/3 εξ αυτών να έχουν ημερομηνία γέννησης μεταξύ του 1930 και του 1949, σε μια εποχή που οι υπογόνιμες γυναίκες δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν παιδί με τη βοήθεια της επιστήμης. Επίσης, σε μια εποχή που δεν ήταν διαθέσιμες τόσες επιλογές αντισύλληψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα πρέπει με προσοχή να εφαρμοστούν στις νεαρές γυναίκες του σήμερα.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: