Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μπορεί ένα ψάρι να κρύβει το «μυστικό» της παχυσαρκίας;

Στο ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ μπορεί να ζήσει μήνες χωρίς τροφή, παραμένει πιο παχύ από άλλα ψάρια και ταυτόχρονα χαίρει άκρας υγείας.


Επιστήμονες προσπαθώντας να μελετήσουν το γονιδίωμά του, αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences πως το ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους φέρει γενετική μετάλλαξη κοινή με αυτή που συναντάται στα παχύσαρκα άτομα που πεινάνε διαρκώς.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εντόπισαν στο ψάρι, που φέρει το γονίδιο MC4R, τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε κύκλους νηστείας και αφθονίας τροφής.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς μεταβολισμού, που τους κάνουν να παίρνουν βάρος με διαφορετικές ποσότητες τροφής. Η μελέτη του γονιδιώματος του μεξικανικού αυτού είδους ψαριού που ζει σε θαλάσσιες σπηλιές μας δίνει ένα παράδειγμα σε φυσικό περιβάλλον για το γιατί και πως ο μεταβολισμός εξελίσσεται τόσο διαφορετικά» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ταμπιν.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα ώστε να κατανοήσουν πως το εν λόγω ψάρι μπορεί να είναι τόσο παχύσαρκο και τόσο υγιές ταυτόχρονα, με στόχο να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες
θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: