Νεα

Φάρμακο κατά του καρκίνου των σκύλων ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανέπτυξαν φάρμακο που βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση σε σκύλους που έχουν διαγνωστεί με αιμαγγειοσάρκωμα.
"Πρόκειται για την πιο σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία του αιμαγγειοσαρκώματος των σκύλων, που έχει συμβεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες”, σημείωσε εις εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο καθηγητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Jaime Modiano.


Το αιμαγγειοσάρκωμα των σκύλων είναι ένας κοινός, επιθετικός, μη θεραπεύσιμος καρκίνος, που μοιάζει πολύ με το αγγειοσάρκωμα των ανθρώπων. Και οι δύο αυτοί καρκίνοι συνήθως εξαπλώνονται πριν τη διάγνωση, με αποτέλεσμα ο χρόνος επιβίωσης να είναι ιδιαίτερα σύντομος, ακόμη και με την πιο επιθετική θεραπεία. Μόλις το 50% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με αγγειοσάρκωμα ζουν περισσότερους από 16 μήνες- η πρόγνωση για τους σκύλους με αιμαγγειοσάρκωμα είναι παρόμοια: 1 στους δύο σκύλους θα επιβιώσει για 4-6 μήνες, ενώ μόλις το 10% θα παραμείνoυν ζωντανοί έναν χρόνο μετά τη διάγνωση.
Στη μελέτη, δοκιμάστηκε ένα φάρμακο που ονομάστηκε eBAT, το οποίο εφηύρε ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Vallera, Ph.D., καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
"Το eBAT σημιουργήθηκε για να στοχεύεσει τους όγκους, προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα", σημείωσε ο Vallera. "Σε αυτή τη μελέτη εντοπίσαμε μία δόση του eBAT που ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά δεν προκαλούσε βλάβη στους ασθενείς. Ουσιαστικά θεραπεύουμε τον καρκίνο με έναν ασφαλή και πιο αποτελεσματικό τρόπο, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής και παρέχοντας καλύτερες ευκαιρίες επιβίωσης", σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Antonella Borgatti, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Το eBAT δοκιμάστηκε σε 23 σκύλους από διάφορες ράτσες, μεγάλες και μικρές, με αιμαγγειοσάρκωμα στη σπλήνα. Οι σκύλοι έλαβαν τρεις θεραπείες με eBAT μετά το χειρουργείο για να απομακρύνει τον όγκο και πριν τη συμβατική χημειοθεραπεία. Tο φάρμακο βελτίωσε την 6μηνη επιβίωση στο 70%. Επίσης, 5 από τα 23 σκυλιά που έλαβαν το eBAT έζησαν περισσότερες από 450 μέρες. Tα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics.
Τα θετικά αποτελέσματα που εμφάνισαν οι σκύλοι, οι ομοιότητες μεταξύ αυτού του καρκίνου και του αγγειοσαρκώματος των ανθρώπων, και το γεγονός ότι πολλοί άλλοι τύποι καρκίνου μπορούν να καταπολεμηθούν από το eBAT, δημιουργούν ελπίδες ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες για ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια