Νεα

Η άσκηση ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παραπονούνται για το γεγονός ότι παίρνουν κιλά και δυσκολεύονται να χάσουν λίπος, ιδίως από την περιοχή της κοιλιάς. Νέα μελέτη ωστόσο, που πραγματοποίησε η Εταιρεία Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Menopause δείχνει ότι οι γυναίκες αυτής της ηλικίας μπορούν με τη βοήθεια της άσκησης να διαχειριστούν το βάρος τους και να αντιμετωπίσουν όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.


Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συχνά δημιουργούν ένα φάσμα σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων, που επιδρούν στη συνολική ποιότητα ζωής της γυναίκας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 234 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 45-64 ετών που ακολουθούσαν καθιστική ζωή, τουλάχιστον για 12 μήνες πριν τη μελέτη. Μπήκαν λοιπόν σε ένα πρόγραμμα άσκησης 20 εβδομάδων για τις ανάγκες της μελέτης.
Μετά από  το πρόγραμμα, οι γυναίκες ανέφερεαν θετικές αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη και στη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών βελτιώσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και στην ελαστικότητά τους. Επιπλέον, παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις στο βάρος και στον δείκτη μάζας σώματός τους, ενώ μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις εξάψεις τους. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι πολύ σημαντικά, ιδίως για τις γυναίκες που διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ορμόνες για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αναζητούν ασφαλείς, μη φαρμακολογικές επιλογές, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
"Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ένας ενεργός τρόπος ζωής με τακτική άσκηση ενισχύει την υγεία, την ποιότητα ζωής και τη φυσική κατάσταση, στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Oι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, ενώ οι παράγοντες κινδύνου τους μειώνονται", τόνισε η Δρ. JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια