Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η τραπεζική μεθόδευση που κράτησε ζωντανούς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ

Η Τράπεζα Πειραιώς, με αγωγή που κατέθεσε (πριν από δύο μήνες) στράφηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας το σύνολο της οφειλής της. Το δάνειο είναι ύψους 131 εκατομμυρίων ευρώ (160 με τις προσαυξήσεις). Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το ΠΑΣΟΚ, που επίσης έχει δάνεια τα οποία εδώ και καιρό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.
Πρόκειται για το επόμενο βήμα μετά την παρουσία στην εξεταστική επιτροπή, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Γεωργίου Πουλόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει καταγγείλει τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων.
Μετά το 2010, μέχρι τότε η ΝΔ, εξυπηρετούσε πλήρως τις δανειακές τις υποχρεώσεις, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και το ξεχείλωμα των εξόδων του κόμματος έκαναν αδύνατη την εξυπηρέτηση του δανείου στην Πειραιώς. Όταν η πίεση αυξήθηκε οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αποφάσεις. Οι λύσεις ήταν ή η διαταγή πληρωμής ή αγωγή. 


Τραπεζικοί νομικοί θεωρούν ότι η επίδοση διαταγής πληρωμής “δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, καθώς μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας”.
Αντίθετα η αγωγή δίνει στη ΝΔ περιθώριο 100 ημερών για την προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή για να εκδώσει απόφαση. Δηλαδή μετά την πάροδο 200 ημερών η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί της αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ. Στην συνέχεια θα πρέπει η απόφαση να καθαρογραφεί και μετά να κοινοποιηθεί από την Τράπεζα προς την οφειλέτρια Ν.Δ.
Ωστόσο, η απόφαση είναι εφέσιμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελεσιδικία. Κατά συνέπεια, ο κύκλος ξεκινά και πάλι από την αρχή.
Θέτοντας το ερώτημα «γιατί αυτή τη διακριτική μεταχείριση (μεθόδευση ίσως είναι η σωστή έκφραση) δεν την καταγγέλλουν τα τρία κυβερνητικά κόμματα, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, επαναλαμβάνω το «επιχείρημα» του τραπεζίτη: «η επίδοση διαταγής πληρωμής θα δημιουργούσε πολιτειακό ζήτημα, καθώς μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας”.
Π.Ι.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: