Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Πώς οι γάτες επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών

Ένα παράσιτο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις γάτες μπορεί να επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, προκαλώντας εξασθένιση της ικανότητας ανάγνωσης και αποστήθισης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, η μόλυνση από το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο αναπτύσσεται στα σπλάχνα των γατών, μπορεί να μολύνει το 30% των ανθρώπων, χωρίς συχνά να προκαλεί συμπτώματα.
 
Το παράσιτο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω μη καλά μαγειρεμένου κρέατος που έχει μολυνθεί, όχι καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών ή από την επαφή με τα περιττώματα γατών, και έχει συνδεθεί με μειωμένη ικανότητα αποστήθισης και ανάγνωσης σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.
Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη συνδέσει το παράσιτο αυτό με εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο ζώων, ενώ είχαν υποστηρίξει πως έχει άμεσες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας συχνά αρκετές συμπεριφορικές αλλαγές.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υποστηρίζει ότι το Toxoplasma gondii μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.
Ειδικότερα, η μελέτη αποκάλυψε πως όσα παιδιά βρέθηκαν θετικά στο παράσιτο είχαν πιο χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και ανάγνωσης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η επίδραση του παράσιτου φάνηκε να μειώνεται από τη βιταμίνη Ε.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: