Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κοιμούνται λιγότερο οι μαμάδες

Προκαταρκτική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο επικείμενο 69ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας δείχνει κάτι που οι περισσότερες μαμάδες γνωρίζουν ήδη: ότι το να έχεις παιδιά σημαίνει λιγότερο ύπνο.


"Πιστεύω ότι αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τον ισχυρισμό πολλών γυναικών, ότι αισθάνονται εξαντλημένες”, σημειώνει η Kelly Sullivan, από το Νότιο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. "Η μελέτη μας βρήκε όχι μόνο ότι οι μαμάδες δεν κοιμούνται αρκετά, αλλά και ότι αισθάνονται κουρασμένες στη διάρκεια της ημέρας".
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια διεθνή τηλεφωνική δημοσκόπηση, στην οποία έλαβαν μέρος 5.805 άνθρωποι. Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν πόσο κοιμόντουσαν, με 7-9 ώρες ύπνου να θεωρούνται επαρκής ποσότητα ύπνου και λιγότερες από 6 ώρες να θεωρούνται ανεπαρκής. Ρωτήθηκαν επίσης πόσες φορές αισθάνθηκαν κουρασμένηες στη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
Ανάμεσα στις 2908 γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζε τον επαρκή ύπνο των γυναικών, ήταν η ύπαρξη παιδιών στο σπίτι, με κάθε παιδί να αυξάνει τις πιθανότητες μία γυναίκα να αναφέρει ανεπαρκή ύπνο κατά 50%.
Στις γυναίκες κάτω των 45 ετών, λιγότερες από τις μισές μαμάδες με παιδιά ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν επαρκώς, τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα (48%), έναντι ποσοστού 62% των γυναικών χωρίς παιδιά. Κανένας άλλος παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της οικογενειακής κατάστασης και της εκπαίδευσης, δεν συνδέθηκε με το πόσο κοιμόντουσαν οι νεώτερες γυναίκες.
Η μελέτη βρήκε μάλιστα πως η ύπαρξη παιδιών δεν σχετιζόταν μόνο με το πόσο κοιμόντουσαν οι γυναίκες, αλλά και με το πόσο συχνά αισθάνονταν κουρασμένες. Οι νεώτερες γυναίκες με παιδιά ανέφραν κούραση κατά μέσο όρο 14 μέρες τον μήνα, έναντι των γυναικών που δεν είχαν παιδιά, που ανέφεραν κόπωση 11 μέρες τον μήνα.
Ωστόσο, η ύπαρξη παιδιών στο σπίτι δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τον ύπνο των ανδρών.
"Ο επαρκής ύπνος είναι κλειδί για τη συνολική υγεία και μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, το μυαλό και το σωματικό βάρος", υποστηρίζει η Sullivan.
ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: