Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γυναικών στην πολιτική»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα, από τις γραμματείες Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, με θέμα «Γυναίκες και Αυτοδιοίκηση». Είχε την μορφή θεματικού σεμιναρίου για την αυτοδιοίκηση και απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες με πρόθεση να πολιτευτούν στον τομέα αυτόν, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν η κα Μαριέττα Γιαννάκου, τέως υπουργός, ο κ Δ. Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, η κα Κατερίνα Χρυσοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Βριλησσίων, η κα Ελένη Παναγιωτοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και αναπληρώτρια Γραμματέας Τοπικής Αυτοδοίκησης ΝΔ και ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου ΝΔ.


Στην ομιλία της η κα Παναγιωτοπούλου παρουσίασε τις βασικές αρχές του νόμου του Καλλικράτη, δηλαδή του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλύοντας θέματα θεσμικά, διοικητικά, εκλογικά, οικονομικά, ελέγχου -διαφάνειας και αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών. Αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι αυξημένες αρμοδιότητες που απέδωσε ο νόμος στους δήμους και τις περιφέρειες με σημαντικότερη όλων την αρμοδιότητα για την τοπική ανάπτυξη, που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες, με την διαχείριση ευρωπαϊκών και  άλλων πόρων.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν  παρουσιαστεί στους  ΟΤΑ, με βασικότερα την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να διορθωθούν οι όποιες  αστοχίες του νόμου, με σκοπό την ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση, για ένα σύγχρονο, ευέλικτο, επιτελικό και συνεκτικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: