Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Πράγματι, τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι λέμε!

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πίστευαν εδώ και καιρό οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια. Τα σκυλιά πράγματι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε, καθώς επεξεργάζονται το νόημα και το περιεχόμενο των λέξεων περίπου όπως το κάνουν και οι άνθρωποι.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται σε διαφορετικά σημεία της ανθρώπινης ομιλίας, συμπεριλαμβανομένου το περιεχόμενο και τον συναισθηματικό τόνο των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Ωστόσο, η νέα μελέτη για πρώτη φορά διαπιστώνει ότι τα σκυλιά δίνουν όντως προσοχή στην έννοια των λέξεων. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα σκυλιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου τους από εκείνο στο οποίο επεξεργάζονται τα συναισθηματικά στοιχεία μιας ομιλίας.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκυλιά κατανοούν όλες τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. David Reby, στο τεύχος “Current Biology” στο οποίο δημοσιεύονται τα ευρήματα της έρευνας.
«Όχι, τα σκυλιά δεν πρόκειται να διαβάσουν βιβλία ούτε να συνθέσουν μουσική», δηλώνει αστειευόμενος ο Nicolas Dodman από το Πανεπιστήμιο Tuffs Cummings στο περιοδικό Health «αλλά είναι σε θέση να κατανοήσουν κάποια κομμάτια από αυτά που λέμε, είτε συλλέγοντας κάποιους ήχους που έχουν νόημα για αυτούς είτε συνθέτοντας κάποιες πληροφορίες από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε».  
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες τοποθέτησαν δύο ηχεία σε κάθε πλευρά των σκυλιών από τα οποία άκουγαν ανθρώπινες ομιλίες, που μπορεί να σχετίζονταν με την συμπεριφορά τους αλλά μπορεί και να ήταν και άσχετες λέξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν ακουγόταν με επιτακτικό τόνο η φράση «έλα εδώ» τα σκυλιά συνήθως γύριζαν το κεφάλι προς τα δεξιά. Αντιθέτως, όταν ο τόνος της φωνής ήταν περισσότερο συναισθηματικός στρέφονταν προς τα αριστερά.
«Δεν μπορούν να φτάσουν τους ανθρώπους στην κατανόηση της γλώσσας και των λέξεων καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πολλά στοιχεία της ανθρώπινης ομιλίας σε διαφορετικά στάδια και σε πολλές, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου» είπε ακόμη ο Andics.
Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα αυτή έρευνα παρέχει ένα νέο τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους τετράποδους φίλους τους.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: