Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τα περιστέρια μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού;

Χρόνια εκπαίδευσης και κατάρτισης απαιτούνται από τους παθολόγους και τους ακτινολόγους προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Plos One, διαπιστώνει πως τα περιστέρια είναι περίπου τόσο ακριβή στην ανίχνευση του συγκεκριμένου είδους καρκίνου όσο και οι επαγγελματίες.


Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Richard Levenson από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αποφάσισε να πειραματιστεί με τα περιστέρια όταν διαπίστωσε πως έχουν παρόμοια ικανότητα «οπτικής ανάκλησης» με τους ανθρώπους.
Η οπτική ανάκληση είναι απαραίτητη για τους παθολόγους και τους ακτινολόγους για να μπορέσουν κοιτάζοντας τις εικόνες να προσδιορίσουν τι είναι και τι δεν είναι καρκίνος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Δρ. Leverson και η ομάδα του, στο πλαίσιο μελέτης έδειξαν στα πουλιά διαφορετικές εικόνες: πραγματικά δείγματα ιστού των μαστών με ή χωρίς καρκινικές μάζες, μαστογραφίες με ή χωρίς μικρές αποτιτανώσεις και μαστογραφίες με καλοήθεις και κακοήθεις όγκους.
Όπως φάνηκε, τα περιστέρια έναντι αμοιβής (τροφής) ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο ή τις τιτανώσεις που συνδεόταν με καρκίνο. Για να είναι περισσότερο σίγουρος ότι τα περιστέρια απλώς δεν απομνημόνευαν τις εικόνες με τον καρκίνο, οι ερευνητές έδειξαν και νέες εικόνες στα πουλιά. Μεταξύ των εικόνων με δείγματα πραγματικού ιστού, η ακρίβεια των περιστεριών στον εντοπισμό του καρκίνου έφτασε το 85%.
«Φαίνεται πως τα περιστέρια είναι εξαιρετικά καλοί παθολόγοι», αναφέρει ο Δρ. Levenson προσθέτοντας πως θα μπορούσαν μελλοντικά να συνδράμουν στο έργο των επιστημόνων.

ΠΗΓΗ: Stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: