Νεα

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες απαντούν!

Αν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ή ανήκετε στους λάτρεις των ζώων, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.
Πίσω από αυτή τη μοναδική σχέση υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση.


Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science αποκαλύπτει τον συναρπαστικό λόγο πίσω από αυτή την αμοιβαία αγάπη.
Όταν οι άνθρωποι και τα σκυλιά κοιτάζονται στα μάτια, και οι δύο νιώθουν μια έκλυση της ορμόνης ωκυτοκίνη, της ορμόνης της αγάπης, η οποία είναι η ίδια ορμόνη που βρίσκεται πίσω από τον έντονο συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους νέους γονείς και τα μωρά τους. Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το αποτέλεσμα;
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 30 ζευγάρια άνθρωπος-σκύλος. Τα "ζευγάρια" αυτά πήγαν σε ένα εργαστήριο και κοιτάχτηκαν στα μάτια. Μετά, έδωσαν δείγμα ούρων. Η συγκέντρωση ωκυτοκίνης στα σκυλιά ήταν κατά 130% αυξημένη σε σχέση με το φυσιολογικό, ενώ των ιδιοκτητών τους είχε αυξηθεί κατά 300%, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Η συνύπαρξη με έναν τριχωτό φίλο όμως έχει κι άλλα, αποδεδειγμένα, οφέλη για την υγεία μας: μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, ανακουφίζει το άγχος και άρα μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει τα αισθήματα αυτοεκτίμησης.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια