Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι γυναίκες βλέπουν τους σκύλους...σαν παιδιά τους!

Πράγματι, υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα στις γυναίκες και τα κατοικίδια σκυλιά τους, γεγονός που επιβεβαιώνει και νέα έρευνα από τη Μασαχουσέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση PLOS ONE.  
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  βρήκαν ότι, όταν οι γυναίκες βλέπουν το κατοικίδιο ζώο τους, ενεργοποιούνται οι ίδιες δομές του εγκεφάλου τους, με αυτές που ενεργοποιούνται όταν βλέπουν τα παιδιά τους.


Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν γυναίκες, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 2 έως 10 ετών και ένα κατοικίδιο σκύλο που είχαν στο σπίτι τους για δύο ή περισσότερα χρόνια.
«Τα σκυλιά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές και τις ζωές πολλών ανθρώπων, και υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από κλινικές και εργαστηριακές μελέτες ότι η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι ευεργετική για την σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο Lori Palley του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ( MGH), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των νευρορμονών όπως η ωκυτοκίνη - η οποία εμπλέκεται στην ερωτική σχέση δύο ατόμων και στην εδραίωση και ποιότητα της μητρικής συμπεριφοράς- αυξάνεται μετά την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα, και  οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση της σε νευροβιολογική βάση της σχέσης μας με τα κατοικίδια ζώα.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Λουκ Στέκελ σε δηλώσεις του πάντως τόνισε ότι οι ενδείξεις της έρευνας αυτής θα πρέπει να ενισχυθούν μέσα από ένα ευρύ πλέγμα κλινικών δοκιμών, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η ακριβής εγκεφαλική διεργασία που οδηγεί τις γυναίκες στο να βλέπουν τα σκυλιά τους όπως ακριβώς βλέπουν τα παιδιά τους.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: